Ajax - Feyenoord
Ajax - Feyenoord - © Pro Shots

De Klassieker: Ajax – Feyenoord in feiten en cijfers

27 oktober 2019
Op Super Zondag XL staat om 16.45 uur in de Johan Cruijff Arena het voor velen mooiste affiche van Nederland op het programma: de Klassieker, Ajax – Feyenoord.

Weet Ajax een zoekend Feyenoord opnieuw pijn te doen, of rechten de Rotterdammers de rug na een moeizame periode? FOX Sports beschouwt aan de hand van enkele feiten en cijfers voor op de Klassieker.

De Klassieker in historisch perspectief

Ajax is de afgelopen jaren oppermachtig tegen Feyenoord in eigen huis. De Amsterdammers wonnen elf van de laatste dertien thuiswedstrijden tegen Feyenoord in de Eredivisie en wisten in zeven van die dertien duels de nul te houden, waaronder in de laatste twee.

Feyenoord begint voor de tiende keer aan de Klassieker vanaf de tiende plaats of lager in de Eredivisie; van de voorgaande negen keren werd er één keer gewonnen (9-5 op 28 augustus 1960).

De trainers: Ten Hag vs. Stam

Ajax-trainer Erik ten Hag is ongeslagen in zijn eerste 29 thuiswedstrijden voor Ajax in de Eredivisie. Ten Hag kan na Aad de Mos (36 tussen 1981 en 1984) en Stefan Kovacs (34 tussen 1971 en 1973) de derde trainer worden die niet verliest in zijn eerste dertig competitieduels in eigen huis in dienst van de Amsterdammers.

Feyenoord-trainer Jaap Stam bleef ongeslagen in zes van de acht Eredivisie-duels die hij speelde tegen Ajax, als trainer ging zijn enige Eredivisie-ontmoeting met de Amsterdammers verloren (2-1 op bezoek bij Ajax).

Huntelaar jaagt op Litmanen

In de hele Eredivisie-historie zijn er slechts drie spelers die vaker tot scoren kwamen voor Ajax tegen Feyenoord dan Klaas-Jan Huntelaar, die acht keer trefzeker was in negen Klassiekers. Alleen Sjaak Swart (14), Ruud Geels (10) en Jari Litmanen (9) kwamen vaker tot scoren dan ‘The Hunter’.

Met acht treffers in twaalf ontmoetingen is Feyenoord Huntelaars op vier na favoriete tegenstander in de Eredivisie. Alleen tegen NAC (elf), FC Groningen (tien), Sparta Rotterdam (negen) en Excelsior (negen) scoorde hij vaker. (FOX Sports)

De Klassieker, Ajax - Feyenoord zie je zondag om 16.45 uur LIVE op FOX Sports 1