De jeugdopleiding van Sparta staat sinds jaar en dag te boek als één van de beste van Nederland. Nog voordat de talenten het eerste elftal bereiken worden ze bij tijd en wijle al weggeplukt door topclubs uit binnen- en buitenland.

PSV, de komende tegenstander van PSV, plukt al jaren de vruchten van de Sparta-opleiding. Meerdere spelers genoten hun opleiding op Spangen voordat zij naar Eindhoven vertrokken. Andersom zijn er ook talenten die gekneed werden op De Herdgang en op zoek naar speelminuten terechtkwamen bij Sparta.  

Voor een aantal oud-Spartanen was het verblijf bij PSV de ideale springplank naar een Europese topcompetitie. Memphis Depay en Georginio Wijnaldum gelden als de pareltjes van de Sparta-opleiding. De scouts van PSV herkenden de unieke klasse van Memphis al op vroege leeftijd.  De huidige ster van het Nederlands elftal werd als twaalfjarige jochie opgenomen in de jeugdopleiding van PSV.

Jetro Willems | Pro Shots

Memphis speelde in het eerste van PSV samen met onder anderen Kevin Strootman en Jetro Willems. Ook zij hebben hun voetbalroots in de Sparta-opleiding liggen.

Denzel Dumfries | Pro Shots

De selectie van Mark van Bommel telt dit seizoen twee voormalig Spartanen: Nick Viergever en Denzel Dumfries. Dumfries speelde niet lang in het rood-wit van Sparta. De rechtsback ging van het hoogste jeugdelftal van Barendracht naar Jong Sparta. Na twee seizoenen in Sparta 1 kwam de vleugelverdediger via Heerenveen in de Lichtstad terecht.

Nick Viergever | Pro Shots
 

Viergever werd door AZ opgepikt waarna hij de overstap maakte naar Ajax. PSV pikte hem transfervrij anderhalf jaar geleden. De verdediger is één van de eerste namen die Van Bommel op het wedstrijdformulier zet. Hij is, net als Dumfries, niet meer weg te denken uit de basis van PSV.

Voor een aantal Spartanen wordt het treffen met PSV ook een weerzien met oud-ploeggenoten. Dante Rigo, Joël Piroe en Dirk Abels genoten hun opleiding allemaal op de Herdgang. Huurlingen Piroe en Rigo liggen nog tot medio 2022 vast in Eindhoven.  Sparta-middenvelder Laros Duarte lukte het niet om door te breken in PSV 1 en keerde afgelopen zomer weer terug op Het Kasteel. (FOX Sports