Ons voetbal: Giano, topspeler op 1 been

Ons voetbal: Giano, topspeler op 1 been

5 november 2019
Begin 2019 startte PSV met het amputatieteam. Een speciaal team voor spelers die een arm of been missen. Deze vorm van voetbal is nog niet officieel erkend door de KNVB, omdat de sport te klein is. PSV wil hier met hun team verandering in brengen.

Een bijzondere speler is Giano. Hij kwam een half jaar geleden, in zijn rolstoel, bij een training van het PSV amputatieteam. Nog geen half jaar daarvoor werd zijn onderbeen geamputeerd.

Giano liep bij zijn geboorte hersenbeschadiging op en hij vocht de eerste dagen voor zijn leven. Door zuurstoftekort, de beschadiging en het vele littekenweefsel mist hij 1/3 van zijn hersenen. Al op jonge leeftijd werd zijn voetje geamputeerd omdat zijn lichaam weefsel begon af te stoten. 
Toen hij vier jaar oud was bleek hij ook nog epilepsie te hebben.  Jarenlang liepen de ouders van Giano ziekenhuis in en uit omdat er bij Giano complicaties optraden of wanneer hij een ernstige epileptische aanval had. 

Doordat Giano veel in het ziekenhuis lag was er nooit tijd, ruimte of energie om te kunnen sporten of om ‘normale dingen’  te doen die andere kinderen van zijn leeftijd wel deden.  
Toen Giano werd uitgenodigd om bij de een training van het PSV amputatieteam te komen kijken, ging er een wereld voor hem open. 

Met behulp van zijn teamgenoten en de trainer pakte hij zijn nieuwe krukken en hij ging vol enthousiasme aan de slag. Sindsdien mist Giano geen enkele training en hij loopt thuis regelmatig op krukken. Giano is dankzij het PSV amputatie team een ander kind geworden. De fysieke en mentale ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt is inmens. Giano voelt zich gelukkiger, hij is sterker en hij voelt zich trots in zijn team. Hij heeft eindelijk het gevoel dat hij ergens bij hoort en dat hij niet meer de enige is met een amputatie. 

De toekomst voor Giano is onduidelijk en Giano en zijn ouders genieten van elk moment dat hem gegeven is. En een van de plekken waar de kleine Giano het allermeeste geniet is op het voetbalveld met zijn eigen voetbalteam. 

Giano is een prachtig voorbeeld en een inspiratie voor velen. Hij heeft de grootste groei doorgemaakt binnen dit team op zowel fysiek als mentaal vlak. Voor Giano en zijn familie heeft de komst van het PSV amputatieteam een groot verschil gemaakt in wie is hij en wie hij kan worden. 

De Vriendenloterij is al 14 jaar Maatschappelijk Partner van de Eredivisie. In die rol ondersteunt de Vriendenloterij de jeugdopleidingen en maatschappelijke projecten van de Eredivisie-clubs. 

Als deelnemer aan de Vriendenloterij kun je jouw favoriete Eredivisie-club steunen met je deelname. De helft van je lotprijs gaat namelijk direct naar de jeugdopleiding en naar de maatschappelijke projecten van de club. Klik hier en doe mee!