Djokovic vs. Federer

Djokovic vs. Federer: de 49ste editie van de clash der titanen

14 november 2019
Voor de 49ste keer staan deze twee levende legendes tegenover elkaar op de baan in de ATP Finals. Dit keer niet in de finale van een grand slam toernooi, maar in de groepsfase van het eindejaarstoernooi in Londen. Echter is de inzet niet minder groot: de winnaar gaat naar de halve finales, de verliezer naar huis.

De nummers twee en drie van de wereld bezetten ook in Groep B op de ATP Finals de tweede en derde plek nadat beide spelers onderuit gingen tegen de ontketende Dominic Thiem, die als groepswinnaar al een ronde verder is.

Donderdag moeten Federer en Djokovic - samen goed voor 36 Grand Slam-titels - onderling gaan uitmaken wie de Oostenrijker vergezelt bij de laatste vier in London. Deze wedstrijd is vanaf 21.00 uur LIVE te zien op FOX Sports 5.

Federer vs. Djokovic in cijfers 

In 48 onderlinge ontmoetingen trok de Serviër 26 keer aan het langste eind tegenover 22 zeges voor Federer.

Ook op ATP Finals heeft Djokovic de overhand: 4-2. Drie van de zeges van Djokovic waren in de finale.

In 2015 ontmoetten de twee elkaar in de poulefase en in de finale op de ATP Finals. In de groep was Federer de sterkste, maar in de finale trok Djokovic aan het langste eind.

Dat deed de Djoker ook bij de enige ontmoeting in 2019: in de finale van Wimbledon werd het 7-6, 1-6, 7-6, 4-6, 13-12 in een bijna vijf uur durend gevecht op het heilige gras.

Djokovic heeft de laatste jaren duidelijk de overhand. Federer pakte bijvoorbeeld zeven van zijn 22 overwinningen bij de eerste negen ontmoetingen tussen de twee.

De eerste keer dat de twee de degens kruisden was in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Monte Carlo in 2006. Dat duel won Federer met 6-3, 2-6, 6-3. 

De 18-jarige Djokovic deed mee als qualifier, Federer was 'al' 24 jaar. De Zwitser had toen zeven Grand Slam-titels achter zijn naam staan, twee keer de ATP Finals gewonnen en hij ging twee maanden later op voor zijn vierde Wimbledon-zege op rij.

Nieuw hoofdstuk

Donderdag wordt het 49ste hoofdstuk toegevoegd in het boek over de strijd tussen deze twee legendes van het tennis. Wie trekt aan het langste eind? (FOX Sports)

Novak Djokovic - Roger Federer zie je vanaf 21.00 uur LIVE op FOX Sports 5

Deze hele week zie je de ATP Finals LIVE op FOX Sports 5