Het Victoria Stadium in Gibraltar
Het Victoria Stadium in Gibraltar - © Pro Shots

Dit moet je weten over voetbaldwerg Jong Gibraltar

14 november 2019
Jong Oranje vervolgt donderdagavond op bezoek bij voetbaldwerg Gibraltar de jacht op een EK-ticket. Om 19.00 uur trapt de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi af in het Victoria Stadium. FOX Sports zet vier wetenswaardigheden over Jong Gibraltar op een rijtje.

Negatief doelsaldo

Na drie EK-kwalificatieduels bungelt Gibraltar onderaan de groep met nul punten. De ploeg van bondscoach David Ochello incasseerde al vijftien tegendoelpunten. Alleen San Marino (zeventien), en Faeröer (zestien, samen met Luxemburg) kregen meer tegentreffers te verwerken.

Ook wacht Gibraltar nog altijd op zijn eerste doelpunt in de EK-kwalificatiereeks. Weet Gibraltar tegen Jong Oranje voor een stunt te zorgen en afscheid te nemen van de hatelijke nul?

Alle ballen op Clinton

De Nederlandse verdediging zal het meest te vrezen hebben van Leon Clinton, de topscorer in de selectie van Jong Gibraltar. Van de twintig spelers die zijn opgeroepen voor het duel met Jong Oranje heeft alleen Clinton een doelpunt achter zijn naam staan.

De 21-jarige aanvaller scoorde in de kwalificatiereeks voor het EK Onder 21 in 2019 tegen Noord-Macedonië (6-1 nederlaag).

Hofleverancier

Jong Oranje pronkt met talenten van onder meer AZ en Europese topclubs als FC Barcelona en Manchester United, bij Jong Gibraltar is Manchester 62 de hofleverancier. De huidige nummer zeven van de Premier Division, de hoogste competitie van het schiereiland, is met zes spelers vertegenwoordigd in de twintigkoppige selectie.

Bij Gibraltar kunnen de meeste spelers alleen maar dromen van een voetbalavontuur over de grens. Slechts drie spelers spelen in het buitenland, in Spanje: doelman Jaylan Hankins (Las Palmas II), middenvelder Evan De Haro en aanvaller Dylan Borge (allebei in dienst van Algeciras CF).

De Rots van Gibraltar 

Op een steenworp afstand van het vliegveld en in de schaduw van de Rots van Gibraltar ligt het Victoria Stadium. Op het moderne kunstgrasveld werken alle ploegen uit de hoogste voetbaldivisie hun thuisduels af.

Het stadion heeft een capaciteit van 5.000 zitplaatsen. In een land met 30.000 inwoners moet dus één op de zes Gibraltarezen aanwezig zijn vanavond om het stadion te vullen. (FOX Sports)

Jong Gibraltar – Jong Oranje zie je donderdagavond om 19.00 uur LIVE op FOX Sports 1