FC Den Bosch heeft in een reactie op de website excuses aangeboden aan Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. Die werd in het duel uit de Keuken Kampioen Divisie tussen beide clubs onheus bejegend door een deel van de aanhang van de thuisclub.

Zo zongen de fans liedjes over Sinterklaas en Zwarte Piet als Mendes Moreira aan de bal was. Ook leken er oerwoudgeluiden te worden gemaakt. De club zegt dat er sprake was van 'kraaiengeluiden', die dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde. "Iedere buitenspeler van de tegenstander die aan de kant van De Vliert-tribune aan de bal is, wordt met regelmaat ‘getrakteerd’ op zo’n ‘kraaienconcert’", aldus de Bossche club.

Arbiter Laurens Gerrets besloot het duel enige tijd stil te leggen omdat Mendes Moreira hevig geëmotioneerd was. Na overleg in de catacomben werd de wedstrijd hervat. Niet veel later zette Mendes Moreira zijn ploeg op voorsprong (1-2). Het duel eindigde in 3-3.

"Op een dag als vandaag ligt alles wat ook maar de schijn heeft van racisme en/of discriminatie extra gevoelig", meldt FC Den Bosch op de website. "Laat één ding duidelijk zijn; FC Den Bosch distantieert zich van alles wat hiermee te maken heeft en treedt krachtig op tegen stadionbezoekers die zich hier schuldig aan maken. Het spijt ons zeer dat Excelsior-speler Moreira zich persoonlijk onheus bejegend voelde. FC Den Bosch begrijpt ook dat de scheidsrechter het nodig achtte om de speler in bescherming te nemen. Aanvoerder Danny Verbeek, teamgenoten en staf hebben het gevoel weg kunnen nemen dat de geluiden richting de speler discriminerend bedoeld waren. Desalniettemin heeft het voorval gezorgd voor een onnodig beladen sfeer. We betreuren het dat een maatschappelijke discussie, die inmiddels een nadrukkelijk politiek tintje heeft, wordt gelinkt aan FC Den Bosch."

FC Den Bosch-trainer Erik van der Ven liet weten zich te kunnen vinden in het statement dat de Brabanders afgaven na de thuiswedstrijd tegen Excelsior.  "De club heeft het statement naar buiten gebracht en daar sta ik volledig achter. Verder wil ik me focussen op het voetbal", aldus Van der Ven.

Later op de avond liet FC Den Bosch via Twitter weten "nader onderzoek te plegen om te achterhalen wat er exact is geroepen vanaf de tribune". (FOX Sports/ANP)

 

 

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 NAC Breda 3 9 8
2 Roda JC Kerkrade 4 9 7
3 Almere City FC 3 7 5
4 SC Cambuur Leeuwarden 4 7 6
5 FC Eindhoven 4 7 1
6 De Graafschap 2 6 6
7 Excelsior 3 6 5
8 N.E.C. 3 6 1
9 Jong PSV 4 6 -2
10 Telstar 3 4 0
11 Go Ahead Eagles 3 4 -1
12 MVV Maastricht 3 4 -5
13 FC Volendam 4 4 -2
14 Helmond Sport 4 4 -2
15 Jong FC Utrecht 3 3 -1
16 FC Den Bosch 3 3 -2
17 Jong AZ 3 3 -7
18 Jong Ajax 4 3 -3
19 TOP Oss 4 1 -7
20 FC Dordrecht 4 1 -7