Erik van der Ven, trainer van FC Den Bosch, heeft zondagavond gereageerd op zijn eerdere uitspraken omtrent de racistische uitlatingen aan het adres van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira.

Van der Ven liet na afloop in een interview weten achter het statement te staan dat FC Den Bosch even daarvoor naar buiten had gebracht. De trainer blikt in een telefoongesprek met FOX Sports terug op zijn uitspraken.

"Ik schaarde me direct na afloop van de wedstrijd achter het statement. Die reactie heeft de club eigenlijk opgesteld gedurende de wedstrijd omdat gedurende de eerste helft al een incident had plaatsgevonden. Ik distantieer mij van racisme en discriminerende spreekkoren. Ik vind het erg wat er nu gebeurt. De club zal een onderzoek gaan starten om te onderzoeken wat er echt is gezegd."

Na de aanhoudende spreekkoren vanaf de tribunes raakte doelwit Mendes Moreira hevig geëmotioneerd, waarna scheidsrechter Laurens Gerrets besloot de wedstrijd stil te leggen. "De emoties van Mendes Moreira vind ik absoluut erg om te zien en raakt mij ook zeker", laat Van der Ven weten. "Uiteindelijk moet het voetbal centraal staan. Ik heb direct contact gehad met Excelsior-trainer Ricardo Moniz en dat hebben we samen goed opgelost denk ik. Vervolgens zijn we naar binnen gegaan en hebben we een gesprek gehad met de scheidsrechters en de aanvoerders. En toen is besloten om de wedstrijd te hervatten." 

Woordenwisseling

Na afloop van de wedstrijd kwam het tot een woordenwisseling tussen Mendes Moreira en de trainer van FC Den Bosch. Van der Ven zou de Excelsior-aanvaller een 'zielig mannetje' hebben genoemd. Die uitspraak wil de trainer graag uitleggen. "Dat was niet zozeer over het feit dat hij zich aangevallen voelde, maar meer over dat hij na het doelpunt provocerend naar onze supporters stond. Dat vond ik niet slim, omdat het spel al was stilgelegd. Toen lokte het eigenlijk een nieuwe reactie uit. Dat is de reden dat ik dat zei, en dat is achteraf niet slim. Maar ik ben absoluut tegen racisme, daar wil ik niks mee te maken hebben."

"Het feit dat hij naar de tribune ging en heel provocerend ging staan, terwijl ik niet wist wat er daarvoor exact had voorgevallen, dat vond ik van hem niet zo’n slimme actie. Dat was eigenlijk de enige reden dat ik dat zei. Het was niet om die jongen aan te pakken, want het lijkt mij een hele lieve en fijne jongen. Dat had ik niet moeten zeggen, maar het wordt op dit moment wel een beetje opgeblazen. Ik sta achter Mendes Moreira, honderd procent." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 NAC Breda 4 12 10
2 Almere City FC 4 10 6
3 Roda JC Kerkrade 4 9 7
4 SC Cambuur Leeuwarden 4 7 6
5 FC Eindhoven 4 7 1
6 Excelsior 3 6 5
7 De Graafschap 3 6 2
8 N.E.C. 4 6 0
9 Jong PSV 4 6 -2
10 Jong AZ 4 6 -3
11 Telstar 3 4 0
12 Go Ahead Eagles 3 4 -1
13 MVV Maastricht 3 4 -5
14 FC Volendam 4 4 -2
15 Helmond Sport 4 4 -2
16 FC Den Bosch 3 3 -2
17 Jong Ajax 4 3 -3
18 Jong FC Utrecht 4 3 -3
19 TOP Oss 4 1 -7
20 FC Dordrecht 4 1 -7