Koeman en Wijnaldum over racisme: "Keihard optreden tegen zulke praktijken"

Geschokte Wijnaldum: "Had nooit verwacht dat dit in Nederland zou gebeuren"

18 november 2019
Georginio Wijnaldum heeft tijdens de persconferentie van Oranje maandag hard uitgehaald naar de racistische leuzen bij FC Den Bosch van zondag jegens Ahmad Mendes Moreira.

De international had geen goed woord over voor de supporters in Den Bosch: "Het is niet alleen racisme richting de speler. Een persoon die de Hitler-groet doet. Hoe kan dat? Je voorouders hebben jarenlang voor jou gevochten dat jij een vrij leven kunt hebben."

Ook Den Bosch en trainer Erik van der Ven moeten het ontgelden: "Hoe er daarna mee omgegaan is vind ik persoonlijk heel kwalijk. Niet alleen de trainer, maar ook de club."

Van der Ven beet Mendes Moreira na de wedstrijd nog toe een 'zielig mannetje' te zijn, omdat hij na zijn goal juichte richting het vak van Den Bosch: "Je moet niet eens gaan kijken naar hoe hij gaat juichen. Toch zoeken we iets om het niet over racisme te hebben. Je bent een zielig ventje omdat je zo gaat juichen? Dat kan gewoon niet."

Mocht er bij Oranje ooit racistische leuzen van de tribunes komen is het voor Wijnaldum simpel: "Dan lopen we van het veld. Ik zeker. Dat ga ik niet accepteren." Bondscoach Ronald Koeman steunt de aanvoerder van dinsdag daarin: "Dat moet je met elkaar doen en iedereen denkt er zo over."

Over eventuele sancties naar aanleiding van dinsdag en in de toekomst kan Wijnaldum kort zijn: "Het moet eigenlijk zo hard zijn, dat niemand het in z'n hoofd haalt om zoiets te doen." (FOX Sports)