Finale Copa Libertadores om 21.00 uur LIVE op FOX Sports

Flamengo en River Plate maken zich op voor zinderende finale

23 november 2019
Wint Flamengo voor het eerst in bijna veertig jaar de Copa Libertadores of gaat titelverdediger River Plate er opnieuw met de prijs vandoor? Je ziet het vanavond om 21.00 uur op FOX Sports 4.

Zaterdagavond zijn alle ogen gericht op het kampioenschap van Zuid-Amerika. Twee van de grootste clubs van Argentinië en Brazilië strijden in Lima om de Copa Libertadores. De hoofdstad van Peru stroomt langzaam vol met fans van beide clubs, maar van Flamengo zijn er veruit de meeste supporters. De grootste club van Brazilië is met zo'n 25.000 meegereisde fans ruim vertegenwoordigd. 

Flamengo-supporters verzamelen in Lima | Pro Shots
Flamengo-supporters verzamelen in Lima | Pro Shots

Van River Plate zijn er minder supporters aanwezig in Peru, ongeveer 10.000, maar de Argentijnse aanhang heeft wellicht haar portie finales wel even gehad. De club uit Buenos Aires pakte vorig seizoen de Copa Libertadores in een even bizarre als beladen eindstrijd, waarin stadgenoot en aartsrivaal Boca Juniors de tegenstander was.

Fans van River Plate in Peru | Pro Shots
Fans van River Plate in Peru | Pro Shots

De finale - toen nog gespeeld over twee duels - werd twee keer uitgesteld: een keer vanwege noodweer, een keer vanwege wangedrag van supporters, waarbij de spelersbus van Boca werd aangevallen door een groep River-fans. De Zuid-Amerikaanse bond besloot de finale om veiligheidsredenen te verplaatsen naar Santiago Bernabéu in Madrid, waar uiteindelijk de beslissing viel in deze extreme Superclásico. 

Dit jaar is de opzet voor het eerst in de geschiedenis anders en wordt er een finale over één duel gespeeld op neutraal terrein: het Estadio Monumental "U" in Lima. De eindstrijd zou eigenlijk gespeeld worden in de Chileense hoofdstad Santiago, maar door aanhoudende protesten in die stad besloot de CONMEBOL de wedstrijd te verplaatsen naar Peru.

Cristo Redentor is Flamengo-supporter
De fans van Flamengo smachten naar deze prijs, de club uit Rio de Janeiro won de Copa Libertadores slechts een keer: in 1981. Om Flamengo te steunen is 'Cristo Redentor', het bekende beeld van Christus de Verlosser in de Braziliaanse stad, versierd met een Flamengo-shirt, en speciaal voor de finale rood en zwart verlicht. 

Cristo Redentor kleurt rood-zwart | FOXSports.NL

River Plate kan voor de vijfde keer de Copa Libertadores pakken. Eerder won de club de titel in 1986, 1996, 2015 en dus in 2018. Het Argentijnse Atlético Independiente is nog altijd recordhouder met zeven Copa's. 

​De finale van de Copa Libertadores zie je zaterdag om 21.00 uur LIVE op FOX Sports 4

Gerelateerd