FC Groningen-doelman Sergio Padt staat voor een mooie mijlpaal
FC Groningen-doelman Sergio Padt staat voor een mooie mijlpaal - © Pro Shots

Speelronde 17: Alle Eredivisie-duels in cijfers

14 december 2019
Speelronde 17 is vrijdag begonnen met het duel tussen Heerenveen en Willem II. FOX Sports zet aan de hand van een aantal leuke én nuttige feitjes alle duels op een rij.
ADO Den Haag – FC Groningen, zaterdag 18.30 uur, FOX Sports 2

ADO Den Haag won slechts twee van de laatste negen onderlinge Eredivisie-duels met FC Groningen, waaronder de ontmoeting in eigen huis tijdens het afgelopen Eredivisie-seizoen (1-0).

ADO heeft de laatste vijf thuisduels in de Eredivisie niet gewonnen (drie gelijke spelen en twee nederlagen), de laatste keer dat de ploeg zes achtereenvolgende Eredivisie-wedstrijden in Den Haag zonder overwinning bleef was in oktober 2015.

FC Groningen-doelman Sergio Padt staat voor een mooie mijlpaal | Pro Shots

Sergio Padt kan zijn 185ste Eredivisie-duel voor FC Groningen spelen. De doelman van Groningen evenaart daarmee Kurt Elshot en komt de top tien binnen van spelers met meeste Eredivisie-wedstrijden voor de Groningers.

Fortuna Sittard – RKC Waalwijk, zaterdag 19.45 uur, FOX Sports 3

Voor het eerst sinds 24 november 2001 ontmoeten Fortuna Sittard en RKC Waalwijk elkaar in de Eredivisie, de laatste drie Eredivisie-ontmoetingen werden gewonnen door de Waalwijkers.

De Limburgers zijn thuis bezig aan een ijzersterke reeks. Fortuna Sittard won de laatste vier duels op eigen bodem in de Eredivisie, een vijfde zege op rij zou een evenaring zijn van de beste reeks van de ploeg op het hoogste niveau (ook vijf in 1984 en 1999).

Dat er in Sittard gescoord gaat worden, staat zo goed als vast. Fortuna Sittard en RKC zijn namelijk de Eredivisie-ploegen die dit seizoen de meeste competitietreffers incasseerden (allebei veertig).

VVV-Venlo – PEC Zwolle, zaterdag 19.45 uur, FOX Sports 1

VVV-Venlo boekte in de laatste twee Eredivisie-duels met PEC Zwolle evenveel overwinningen (twee) als in alle twaalf competitiewedstrijden die de ploeg daarvoor tegen de Zwollenaren speelden. 

In de eerste drie Eredivisie-wedstrijden onder Jay Driessen wist VVV twee keer te winnen; evenveel als in de twaalf competitieduels onder Robert Maaskant daarvoor. 

FC Twente – Vitesse, zaterdag 20.45 uur, FOX Sports 2

FC Twente wist slechts twee van de laatste elf Eredivisie-wedstrijden met Vitesse te winnen, terwijl van de elf competitieduels daarvoor tegen de Arnhemmers er negen werden gewonnen.

Twente scoorde dit Eredivisie-seizoen vier keer in de 421 minuten met Wout Brama op het veld, tegenover 22 doelpunten in de 1019 minuten zonder de middenvelder.

Vitesse wist geen van de laatste zes Eredivisie-duels te winnen en kan voor het eerst sinds oktober-december 2014 in zeven opeenvolgende competitiewedstrijden zonder zege blijven.

FC Emmen – Sparta Rotterdam, zondag 12.15 uur, FOX Sports 1                          

FC Emmen kwam in drie van de laatste vijf thuisduels met Sparta Rotterdam niet tot scoren, waaronder in de thuiswedstrijd in de finale van de play-offs om promotie naar de Eredivisie in mei 2018; het uitduel werd vervolgens met 1-3 gewonnen door de ploeg uit Emmen.

Alleen Vitesse (vier) pakte in de laatste zeven competitiewedstrijden minder punten dan Sparta Rotterdam (vijf), dat in die periode slechts één zege wist te boeken.

Feyenoord – PSV, zondag 14.30 uur, FOX Sports 2

Feyenoord won dit decennium zeven van de negen thuisduels in de competitie met PSV, tegen slechts drie teams boekten de Rotterdammers in deze periode meer Eredivisie-zeges in eigen huis (acht tegen Heracles, Vitesse en Groningen).

Alleen bij PSV (37) werden dit Eredivisie-seizoen meer wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd daarvoor doorgevoerd dan bij Feyenoord (32), dat in de laatste twee duels voor het eerst dit seizoen met dezelfde elf namen aan de aftrap stond.

Feyenoord-trainer Dick Advocaat won slechts één van de elf Eredivisie-ontmoetingen met PSV als oefenmeester: op 2 november 1988 versloeg hij de Eindhovenaren in dienst van Haarlem met 2-0.

Feyenoord-trainer Dick Advocaat treft zondag PSV | Pro Shots

Heracles Almelo – FC Utrecht, zondag 16.45 uur, FOX Sports 3

Heracles Almelo verloor vorig seizoen beide Eredivisie-ontmoetingen met FC Utrecht: de 1-5 nederlaag van vorig seizoen was de grootste ooit voor Heracles tegen Utrecht in de competitie.

Heracles wist in 2019 al even vaak de nul te houden als in de twee voorgaande kalenderjaren samen (acht keer) en heeft nog één clean sheet nodig om het hoogste aantal dit decennium voor de club te evenaren (negen in 2015).

AZ – Ajax, zondag 16.45 uur, FOX Sports 1

AZ en Ajax treffen elkaar voor de vierde keer in de Eredivisie-historie als nummers één en twee van de competitie; de laatste keer dat dit gebeurde was op 1 november 2003, toen koploper Ajax thuis met 3-2 te sterk was voor AZ.

Alleen AZ hield dit Eredivisie-seizoen vaker de nul (twaalf keer) dan Ajax (zes keer, met FC Groningen); AZ deed dit zes keer in eigen huis terwijl Ajax dit pas één keer lukte in een uitduel.

Ajax is voor de tweede keer ooit in minstens negentien uitduels op rij in alle competities ongeslagen (eerder 34 uitduels op rij in 1995); de laatste keer dat de Amsterdammers een uitduel verloren was in Alkmaar, op bezoek bij AZ op 17 maart. (FOX Sports)