PSV - AZ
PSV - AZ - © Pro Shots

De Boer over succes van AZ tegen top drie: "Het geloof is er nu"

14 december 2019
15 december 2019

AZ

-

Ajax

Eredivisie
Het is een wereld van verschil. Voor het eerst in tijden zal runner-up AZ zondag vol vertrouwen beginnen aan de kraker tegen koploper Ajax. De Alkmaarse formatie, die de laatste seizoenen veelal speelbal was van de Nederlandse topclubs, heeft zich dit jaar ontpopt tot een gevreesde opponent van de traditionele top drie. “Het geloof is er nu bij de spelers van AZ”, weet FOX Sports-analist Ronald de Boer.

Het blijven opmerkelijke cijfers, zeker gezien de huidige staat van AZ; de Alkmaarders wisten tussen januari 2016 (4-2 zege op Feyenoord) en maart 2019 (1-0 overwinning op Ajax) geen duel met de drie grote namen in winst om te zetten. Een reeks die maar liefst 23 wedstrijden omspande. “Elke keer werd dit weer opgerakeld, ik werd er dood- en doodziek van”, gaf toenmalig trainer John van den Brom toe na het doorbreken van de negatieve cyclus.

Geloof

Hoe anders is de situatie negen maanden later in Alkmaar. Onder de nieuwe coach Arne Slot werden eerder dit seizoen achtereenvolgens Feyenoord (0-3) en PSV (0-4) met mooi voetbal en ruime cijfers over de knie gelegd. “Het verschil is dat het geloof er nu is”, verklaart De Boer. “De spelers weten na die eerste zege dat het mogelijk is om topduels te winnen.”

“Het idee ontstond bij AZ dat als zij hun eigen spel spelen en doen waar ze goed in zijn, dan kunnen ze ook in dit soort wedstrijden een goed resultaat boeken. Niet alleen in de competitie, maar ook in Europa. De wedstrijden tegen Antwerp FC en Partizan Belgrado zijn ook tekenend, én maken je weer beter.”

Proces

De Boer denkt dan ook niet dat er een wezenlijk verschil is tussen de werkwijze van Van den Brom en Slot. “Onder Van den Brom is dit proces ingezet. Nu staat er bijna hetzelfde team en die groep zit goed in elkaar. Misschien dat Slot de puzzel nog iets beter heeft gelegd, maar het feit dat de spelers een jaar verder zijn is erg belangrijk. Een jaar sterker, slimmer en meer ervaring.”

“Het niveau van de spelers die er al even zijn is op deze manier gestegen. Fredrik Midtsjø is er al drie jaar bij, maar is nu weer een stuk verder. Owen Wijndal heeft een enorme spurt gemaakt en is zoals hij nu speelt een toekomstige linksback voor Oranje. Oussama Idrissi is een stuk stabieler. Calvin Stengs is na zijn blessure uitgegroeid tot een belangrijke speler. En zo kun je nog wel even doorgaan. De poppetjes staan goed en het is een goede mix.”

Favoriet

AZ, dat een achterstand heeft van drie punten ten opzichte van koploper Ajax, heeft een gat van zeven punten geslagen met nummer drie PSV. Toch denkt De Boer niet dat AZ de enige overgebleven uitdager van de Amsterdammers is. “Je mag PSV ook zeker nog niet uitvlakken, ook al hebben ze nu een achterstand opgelopen. Je weet nooit wat er nog gaat gebeuren en of een ploeg nog een dip krijgt. Ajax blijft echter wel de favoriet voor het kampioenschap.”

De Boer denkt ook niet dat de uitschakeling van Ajax in de Champions League zondag een grote rol speelt. “Het is de taak voor de trainer om daar mee om te gaan. Natuurlijk neem je die teleurstelling nog wel even mee, ook omdat het op zo’n lullige manier is gegaan, maar verder staat de wedstrijd tegen AZ er los van. Het hoofddoel voor Ajax is bovendien kampioen worden. Mijn voorspelling voor zondag? Een 1-3 overwinning voor Ajax.” (FOX Sports)

AZ - Ajax zie je zondag om 16.45 uur LIVE op FOX Sports 1

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 sc Heerenveen 2 6 4
2 Ajax 2 6 4
3 PSV 2 6 3
4 Vitesse 2 6 3
5 VVV-Venlo 2 4 2
6 FC Twente 2 4 2
7 Feyenoord 2 4 2
8 Willem II 2 3 2
9 FC Groningen 2 3 -1
10 Heracles Almelo 2 3 -2
11 AZ 1 1 0
12 FC Utrecht 1 1 0
13 PEC Zwolle 2 1 -2
14 FC Emmen 2 0 -3
15 ADO Den Haag 2 0 -3
16 Sparta Rotterdam 2 0 -3
17 Fortuna Sittard 2 0 -4
18 RKC Waalwijk 2 0 -4