Cyriel Dessers
Cyriel Dessers - © Pro Shots

Speelronde 17: Dessers ontmoet oude club in strijd om vijfde plaats

15 december 2019
Nog vier duels te gaan in speelronde 17, waaronder de twee toppers Feyenoord - PSV en AZ - Ajax. FC Emmen krijgt bezoek van Sparta Rotterdam. Heracles Almelo - FC Utrecht is een strijd om de vijfde plaats in de Eredivisie. Lees hier alles over de duels van zondag.

FC Emmen – Sparta Rotterdam, zondag 12.15 uur, FOX Sports 1                          

FC Emmen kwam in drie van de laatste vijf thuisduels met Sparta Rotterdam niet tot scoren, waaronder in de thuiswedstrijd in de finale van de play-offs om promotie naar de Eredivisie in mei 2018; het uitduel werd vervolgens met 1-3 gewonnen door de ploeg uit Emmen.

Alleen Vitesse (vier) pakte in de laatste zeven competitiewedstrijden minder punten dan Sparta Rotterdam (vijf), dat in die periode slechts één zege wist te boeken.

Feyenoord – PSV, zondag 14.30 uur, FOX Sports 2

Feyenoord won dit decennium zeven van de negen thuisduels in de competitie met PSV, tegen slechts drie teams boekten de Rotterdammers in deze periode meer Eredivisie-zeges in eigen huis (acht tegen Heracles, Vitesse en Groningen).

Alleen bij PSV (37) werden dit Eredivisie-seizoen meer wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd daarvoor doorgevoerd dan bij Feyenoord (32), dat in de laatste twee duels voor het eerst dit seizoen met dezelfde elf namen aan de aftrap stond.

Feyenoord-trainer Dick Advocaat won slechts één van de elf Eredivisie-ontmoetingen met PSV als oefenmeester: op 2 november 1988 versloeg hij de Eindhovenaren in dienst van Haarlem met 2-0.

Feyenoord-trainer Dick Advocaat treft zondag PSV | Pro Shots

Heracles Almelo – FC Utrecht, zondag 16.45 uur, FOX Sports 3

Heracles Almelo verloor vorig seizoen beide Eredivisie-ontmoetingen met FC Utrecht: de 1-5 nederlaag van vorig seizoen was de grootste ooit voor Heracles tegen Utrecht in de competitie.

Heracles wist in 2019 al even vaak de nul te houden als in de twee voorgaande kalenderjaren samen (acht keer) en heeft nog één clean sheet nodig om het hoogste aantal dit decennium voor de club te evenaren (negen in 2015).

De twee clubs deden afgelopen zomer een spitsenruil. Cyriel Dessers ging van FC Utrecht naar Heracles Almelo, Adrián Dalmau bewandelde de omgekeerde weg. Dessers is momenteel met elf goals topscorer van de Eredivisie, Dalmau kwam vanwege blessures nog nauwelijks aan spelen toe. 

AZ – Ajax, zondag 16.45 uur, FOX Sports 1

AZ en Ajax treffen elkaar voor de vierde keer in de Eredivisie-historie als nummers één en twee van de competitie; de laatste keer dat dit gebeurde was op 1 november 2003, toen koploper Ajax thuis met 3-2 te sterk was voor AZ.

Alleen AZ hield dit Eredivisie-seizoen vaker de nul (twaalf keer) dan Ajax (zes keer, met FC Groningen); AZ deed dit zes keer in eigen huis terwijl Ajax dit pas één keer lukte in een uitduel.

Ajax is voor de tweede keer ooit in minstens negentien uitduels op rij in alle competities ongeslagen (eerder 34 uitduels op rij in 1995); de laatste keer dat de Amsterdammers een uitduel verloren was in Alkmaar, op bezoek bij AZ op 17 maart. (FOX Sports)