Het seizoen van PSV: blessures, keeperswissel en uitsyndroom

Van Bommel kreeg PSV in uitduels niet aan de praat

16 december 2019
Mark van Bommel kon de ingezette slechte reeks in uitwedstrijden niet doorbreken. Sinds het begin van dit kalenderjaar hadden de Eindhovenaren te maken met 'uitsyndroom'.
Gelijke spelen breken PSV op

Met een uitstekend eerste half jaar als trainer van PSV presenteerde Mark van Bommel zich als de nieuwe prins van het trainersgilde. Echter kreeg hij in 2019 met een uitsyndroom te maken, waar hij zijn ploeg niet van kon verlossen.

PSV lag na het eerste deel van het seizoen 2018/'19 op koers voor de landstitel. Voor de winterbreak werd er alleen verloren van Feyenoord. Bij de hervatting van de competitie kregen de Eindhovenaren een eerste verrassende tik te verwerken in Emmen. De plaatselijke FC wist PSV op een gelijkspel te houden: 2-2.  Het was geen verontrustend gelijkspel, want de twee thuiswedstrijden die daarop volgden tegen FC Groningen en Fortuna Sittard werden winnend afgesloten. 

Echter leverden de uitduels met FC Utrecht en sc Heerenveen slechts één punt op. Net als in Emmen werd het beide keren 2-2. Uiteindelijk kostte de matige vorm in uitwedstrijden PSV de titel, want er werd ook nog verloren in de Johan Cruijff Arena in het cruciale duel met Ajax. Na het gelijkspel van de ploeg in de uitwedstrijd tegen Vitesse was de titel, gezien het programma van Ajax, definitief uit zicht. 

Matige uit-vorm zet door in nieuw seizoen

De selectie van PSV onderging in de zomer de nodige mutaties.  

Met een vorm van gezond zelfvertrouwen zei Van Bommel in september dat zijn selectie nóg beter was dan het vorige seizoen. De trainer zag sterspelers Luuk de Jong, Hirving Lozano en Angeliño vertrekken en kreeg daar onder andere Bruma, Mitroglou en Ritsu Doan voor terug. 

Met Steven Bergwijn en Donyell Malen, die defintief eerste spits werd, beschikte de selectie van PSV over voldoende kwaliteit, zo was inschatting van de technische leiding. 

Ondanks de aanwezige kwaliteit zette de trend in uitwedstrijden zich door in het huidige seizoen. Dat begon al in de openingswedstrijd. Opnieuw zette een promovendus PSV de voet dwars. FC Twente opende het seizoen met een 1-1 gelijkspel tegen het team van Van Bommel. 

Tot de uitwedstrijd in Utrecht was er weinig reden tot klagen over Van Bommel. Na 3-0 nederlaag tegen de Domstedelingen volgde een inzinking, die per slot van rekening het hoofd van de trainer kostte. AZ won met 0-4 in Eindhoven. De kans om zich tegen Sparta Rotterdam te revancheren voor die nederlagen liet PSV liggen. 

Europese malaise vergroot crisis in Eindhoven

De crisis was compleet na het verlies in Tilburg tegen Willem II. Van Bommel wees voor dat duel Lars Unnerstall als zijn nieuwe eerste keeper aan. Jeroen Zoet bleef de hele middag gedesillusioneerd in de bus zitten, die zonder punten voor de tweede keer zonder punten naar Eindhoven reed.

De aanleiding om voor andere keeper te kiezen was het matige optreden van Zoet in het Europa League-duel met LASK Linz. In Oostenrijk werd met 4-1 verloren. 

In de Eredivisie wist PSV zich te herstellen van de smadelijke nederlaag met een 2-1 zege op sc Heerenveen. Door het verlies tegen LASK Linz werd de uitwedstrijd tegen Sporting CP een do or die-wedstrijd. PSV werd door de Portugezen van het veld geblazen en lag zodoende, met nog één groepsduel te gaan, uit de Europa League. 

Van Bommel vindt Waterloo in De Kuip 

Het zwaard van Damocles hing de afgelopen weken, zeker na een kritisch interview van algemeen directeur Toon Gerbrands, boven het hoofd van de trainer. Uiteindelijk zag de clubleiding na het 3-1 verlies in De Kuip geen andere uitweg dan Van Bommel de wacht aan te zeggen. (FOX Sports)

 

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 sc Heerenveen 2 6 4
2 Ajax 2 6 4
3 PSV 2 6 3
4 Vitesse 2 6 3
5 VVV-Venlo 2 4 2
6 FC Twente 2 4 2
7 Feyenoord 2 4 2
8 Willem II 2 3 2
9 FC Groningen 2 3 -1
10 Heracles Almelo 2 3 -2
11 AZ 1 1 0
12 FC Utrecht 1 1 0
13 PEC Zwolle 2 1 -2
14 FC Emmen 2 0 -3
15 ADO Den Haag 2 0 -3
16 Sparta Rotterdam 2 0 -3
17 Fortuna Sittard 2 0 -4
18 RKC Waalwijk 2 0 -4