Jules Deelder
Jules Deelder - © FOXSports.NL

Oer-Spartaan Jules Deelder (75) overleden

19 december 2019
Dichter en schrijver Jules Deelder is na een kort ziekbed op 75-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgever De Bezige Bij namens de familie bevestigd.

 

Op 24 november werd de 75ste verjaardag van dichter en performer Jules Deelder nog stevig gevierd in zijn geliefde geboorteplaats Rotterdam. De immer in het zwart en meestal met een vervaarlijke vlinderbril getooide Sparta- en jazzfan kwam in de havenstad ter wereld als kind van een handelaar in vleeswaren, om precies te zijn in de wijk Overschie.

Op diezelfde dag ging de FOX Sports DOC: Deelder, oer-Spartaan in première. Deze is hieronder terug te kijken:

De auteur en voordrachtskunstenaar met het markante mini-sikje werd ook wel 'De nachtburgemeester van Rotterdam' genoemd. Hij was elf toen hij zijn eerste gedicht schreef: 'Hoort, men werpt een atoombom'. Later vertelde hij dat ze op dat moment thuis nog wel dachten dat het wel over zou gaan met die poëtische aspiraties. Maar die kans was definitief verkeken toen Simon Vinkenoog hem in 1966 uitnodigde voor een poëziemanifestatie in Carré in Amsterdam.

Deelder schreef en declameerde niet alleen poëzie, maar bracht ook proza uit. Vooral zijn biografie over de legendarische Rotterdamse bokser Bep van Klaveren 'The Dutch Windmill' viel op.

Sparta speelt zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen AZ met rouwbanden, om de oer-Spartaan te eren. Ook is er een minuut stilte voorafgaande aan de aftrap. (FOX Sports/ANP)