Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk
Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk - © Pro Shots

Top 5 wedstrijden 2019: Doelpuntenfestijnen en krankzinnige comebacks

28 december 2019
Met het einde van het jaar in zicht is het tijd om terug te blikken op de laatste twaalf maanden. 2019 werd een jaar met zinderende duels, waanzinnige comebacks en bizarre uitslagen. Wij zetten vijf van de meest spectaculaire wedstrijden van het kalenderjaar op een rij.

20 januari: Ajax - sc Heerenveen 4-4

Het duel tussen Ajax en sc Heerenveen in de eerste speelronde na de winterstop zag nog net geen ‘Abe Lenstra-comeback’, maar het scheelde niet veel. Waar de legendarische Fries in 1950 een 1-5 achterstand tegen de Amsterdammers omdraaide in een 6-5 zege, hield Heerenveen nu een punt over aan een knappe inhaalslag.

Runner-up Ajax, dat na een gelijkspel van PSV eerder op de dag de koppositie voor het grijpen had, liep snel uit naar een 3-1 voorsprong dankzij twee treffers van Dusan Tadic en een eigen doelpunt van Pelle van Amersfoort. Tadic liet vlak voor rust de kans liggen om de thuisploeg vanaf de stip op 4-1 te schieten. Een dure misser, aangezien Sam Lammers, Mitchell van Bergen en Kik Pierie vervolgens reservedoelman Kostas Lamprou passeerden en voor een bizarre twist in de kampioensstrijd zorgden: 4-4.

3 februari: PEC Zwolle - FC Utrecht 4-3

PEC Zwolle deed er twee weken na de Friese comeback tegen FC Utrecht nog een schepje bovenop. De ploegen van toekomstig Feyenoord-trainers Jaap Stam en Dick Advocaat tekenden in Zwolle voor zeven doelpunten en twee rode kaarten, waarna de Blauwvingers uiteindelijk met de volle buit aan de haal gingen.

Utrecht leek ondanks een rode kaart voor Urby Emanuelson de zege op zak te hebben, toen Jean-Christophe Bahebeck een kwartier voor de tijd de 1-3 maakte. Thomas Lam zorgde tien minuten voor tijd echter voor de aansluiting, waarna Mike van Duinen in de 90ste minuut een penalty benutte (3-3). De aanvaller maakte de verrassing compleet door in de blessuretijd ook nog de winnende treffer voor zijn rekening te nemen. Riechedly Bazoer van Utrecht kreeg na de wedstrijd nog een rode kaart.

12 mei: Heracles Almelo - Excelsior 4-5

Vlak voor het einde van het reguliere seizoen leverden Heracles Almelo en Excelsior nog een waar doelpuntenfestijn af, inclusief twee hattricks. Vanwege de omgegooide competitie werd het affiche de voorlaatste wedstrijd, voordat de ploegen begonnen aan de verschillende Play-Offs. Na een ongekende rollercoaster trok de laagvlieger uit Rotterdam aan het langste eind.

Een zege voor Excelsior leek er bij rust zeker in te zitten, nadat Elías Már Ómarsson met twee doelpunten voor een 1-2 tussenstand had gezorgd. Heracles sloeg echter terug met drie treffers binnen een kwartier, waarbij Adrián Dalmau zijn hattrick completeerde: 4-2. De bezoekers trokken in de slotfase via Jurgen Mattheij en Dennis Eckert de stand weer gelijk, waarna Ómarsson in de blessuretijd zijn drieluik vervolmaakte met de winnende goal: 4-5.

27 januari: Feyenoord - Ajax 6-2

De clash tussen Feyenoord en Ajax werd een Klassieker die nog lang in het geheugen gegrift zal staan. De ongekende marge van de zege maakte de wedstrijd een instant classic voor de Feyenoord-fans. Het feit dat Ajax voor de tweede keer in een week tijd schade opliep in de titelrace na de eerdergenoemde 4-4 tegen Heerenveen, zal voor extra vreugde hebben gezorgd in Rotterdam.

Na ruim een half uur had het publiek in De Kuip al vier doelpunten gezien, eerlijk verdeeld over de twee ploegen. Good old Robin van Persie zette vervolgens in zijn laatste Eredivisie-Klassieker het stadion in vuur en vlam met een treffer aan beide kanten van de rust: 4-2. Tonny Vilhena en Yassin Ayoub zorgden voor een fraai slotakkoord door in het laatste kwartier zout in de Amsterdamse wonden te strooien.

28 mei: Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk 4-5

De meest bizarre wedstrijd én tevens het duel met de grootste belangen vond plaats in de finalewedstrijd van de Play-Offs tussen Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk. De eerste ontmoeting was drie dagen eerder in een doelpuntloos gelijkspel geëindigd, waardoor beide ploegen nog altijd kansrijk waren voor promotie. Na een waanzinnige clash met negen goals en drie strafschoppen verzekerden de bezoekers zich uiteindelijk van een plek in de Eredivisie.

Emil Hansson en Stijn Spierings openden de schiettent namens RKC, waarna Jeroen Veldmate, Richard van der Venne en Istvan Bakx de wedstrijd compleet op zijn kop zette: 3-2. Hans Mulder trok de stand weer gelijk, maar Pieter Langedijk leek in de 89ste minuut de Eagles alsnog aan de hoofdprijs te helpen. Spierings zorgde in de allerlaatste seconden van de blessuretijd echter voor een vreugde-explosie bij RKC door de 4-4 binnen te knallen. Mario Bilate maakte even later zelfs nog de 4-5 vanaf de stip. (FOX Sports)