De ATP Cup zie je LIVE op FOX Sports

ATP Cup: Thiem, Zverev en Tsitsipas openen aanval op Grote Drie

2 januari 2020
Dominic Thiem, Alexander Zverev en Stefanos Tsitsipas hopen dit jaar een einde te maken aan de dominantie van de Grote Drie, oftewel Rafael Nadal, Novak Djokovic en Roger Federer. Dat zeiden de drie tennissers aan de vooravond van de nieuwe ATP Cup, het nieuwe landentoernooi waarmee het seizoen wordt ingeluid.

ATP Cup

Thiem, Zverev en Tsitsipas zijn net als Djokovic en Nadal kopmannen bij de eerste editie van het evenement, dat in de nacht van donderdag op vrijdag van start gaat. Federer is afwezig in Australië. In totaal doen er 24 landen mee, die in zes groepen van vier spelen in Sydney, Brisbane en Perth. Iedere wedstrijd tussen twee landen is een best-of-three partijen, twee singles en een dubbel.

Voor de jongere garde is de ATP Cup de eerste mogelijkheid in 2020 om een aanval te doen op de routiniers. Nadal (33), Djokovic (32) en Federer (38) verdeelden met zijn drieën de laatste twaalf grandslamtitels. In 2016 was Stan Wawrinka op de US Open de laatste die voorkwam dat een van hen zegevierde. Bijna drieënhalf jaar na die triomf hoopt de nieuwe generatie datzelfde te bewerkstelligen.

Grootste titels

"Ik denk dat we ze al veel hebben uitgedaagd. We hebben ze vooral op het niveau van de masterstoernooien verslagen, evenals op de ATP Finals. Het laatste stapje dat we moeten zetten is ze verslaan op grandslamniveau. Ik denk echt dat we in 2020 een nieuwe winnaar van een grand slam gaan zien", zei Thiem, de nummer 4 van de wereld.

"Hopelijk is dat voor mij weggelegd, maar ik kan niets garanderen. Er zijn meer erg goede jongens die dat kunnen bereiken. Misschien gebeurt het ook niet en pakken de Grote Drie opnieuw alle vier de titels. Maar wij proberen de leiding over te nemen en de grootste titels te veroveren."

Buitenaards

Tsitsipas versloeg Federer vorig jaar op de Australian Open, maar moest vervolgens in de halve finales zijn meerdere erkennen in Rafael Nadal. "Ze zijn er nog steeds en ze doen het heel erg goed. Voor mij persoonlijk is het erg uitdagend om het tegen ze op te nemen. Ze zijn eigenlijk buitenaards", aldus Tsitsipas.

Zverev won in 2018 de ATP Finals door Djokovic in de finale te verrassen, maar vorig jaar bleef succes op grandslamniveau uit. "Ik moet mijn tennis een beetje terugkrijgen en een frisse start maken. Ik ben pas weer een weekje aan het tennissen, want het was een korter off-season dan gebruikelijk", zei Zverev voor de start van het nieuwe seizoen. "Vorig jaar eindigde ik als nummer 7. Ik had goede toernooien, maar het was niet het jaar waarop ik hoopte. Dit jaar hoop ik dat recht te zetten." (FOX Sports/ANP)

Dag 1 van de ATP Cup begint in de nacht van donderdag op vrijdag om 00.00 uur op FOX Sports 5