BeNeLiga
BeNeLiga - © Pro Shots

Topclubs scharen zich achter BeNeLiga

24 januari 2020
De topclubs uit het Nederlandse en het Belgische voetbal gaan serieus werken aan de totstandkoming van de BeNeLiga, een gezamenlijke competitie voor Nederland en België.

Dat hebben vertegenwoordigers van elf clubs donderdag in Eindhoven besloten naar aanleiding van het positieve resultaat dat onderzoek van accountantskantoor Deloitte heeft opgeleverd. De komende maanden zal in samenwerking met onder meer alle profclubs in beide landen, de bonden en overheden een concreet voorstel worden uitgewerkt. Daarmee is de komst van de BeNeLiga een stap dichterbij gekomen.

Vertegenwoordigers van zes Nederlandse clubs (Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV en Vitesse), de zogenoemde Belgische G5 (AA Gent, Club Brugge, KRC Genk, Anderlecht en Standard Luik), de KNVB, de Belgische voetbalbond KBVB en de Eredivisie CV kwamen donderdag in Eindhoven bij elkaar om de resultaten van het onderzoek te bespreken. Die bevestigden het sportief en economisch potentieel van de BeNeLiga voor het profvoetbal in beide landen.

 

​Eretribune

​Begin november werd het idee van een BeNeLiga uitgebreid besproken in de Eretribune. Marco van Basten, voormalig innovatiemanager bij de FIFA, opteerde toen voor een 'Liga der Lage Landen'. 

"Ik houd van goede competities. Als ik kijk naar Engeland, Frankrijk en Duitsland, dan zijn dat echt volwassen competities", aldus Van Basten. "Nederland is daar te klein voor, dus moet je wellicht kijken naar een samenwerking met België." (FOX Sports/ANP)