Hedwiges Maduro
Hedwiges Maduro - © Pro Shots

Maduro assistent bij Oranje onder 18: "Mooi proces om mee te maken"

25 januari 2020
Hedwiges Maduro maakt de volgende stap binnen de KNVB. Het komende half jaar neemt hij als assistent van bondscoach Mischa Visser Oranje onder 18 onder zijn hoede.

De oud-speler van Ajax, Valencia en FC Groningen, die eerder assistent was van Erwin van de Looi bij Jong Oranje, kijkt uit naar het volgende traject in zijn trainersloopbaan. "Het was een logische vervolgstap", laat Maduro weten. "Wij schuiven met de staf van Onder 17 door naar Onder 18. Ook ben ik bezig met mijn UEFA B-opleiding en dit past daar goed bij." 

Maduro schuift dus mee met de selectie van Onder 17 die hij al goed kent. Oranje gooide hogen ogen op het WK met talenten als Sontje Hansen, Mohamed Taabouni, Naci Ünüvar en Kenneth Taylor, maar sneuvelde vlak voor de finale. 

"Bij Oranje onder 18 moet de omslag gemaakt worden van ontwikkeling naar presteren. Bij Onder 17 kregen alle spelers speelminuten, bij Onder 18 laten we alleen de besten spelen. De talenten komen op een punt in hun carrière dat ze moeten gaan doorbreken. Bij de een gaat dat sneller dan bij de ander. Sommigen zitten er midden in, zoals Hansen en Ünüvar. Het is een heel mooi proces om mee te maken. Vanuit mijn ervaring kan ik de jongens helpen en zij helpen mij weer om te ontwikkelen als trainer." 

De lichting speelt eind maart twee oefenwedstrijden tegen de leeftijdsgenoten van Mexico. Na de zomer schuift de groep weer een jaartje op en beginnen de kwalificatiewedstrijden voor het EK. 

Maduro gaat zijn nieuwe functie combineren met zijn huidige rol als FOX Sports-analist, waardoor hij ook nog te zien zal zijn langs de lijn bij Eredivisie-wedstrijden. Volgens Maduro een win-winsituatie: "Ik weet welke talenten er aan zitten te komen. Ik zie veel jeugdwedstrijden en ik ken de jongens vaak persoonlijk al." (FOX Sports)