Fans bij de Super Bowl
Fans bij de Super Bowl - © Pro Shots

Super Bowl 54: een clash der stijlen met nieuw elan

2 februari 2020
Geen Drew Brees, geen Tom Brady, geen Aaron Rodgers, geen Ben Roethlisberger en geen Eli en Peyton Manning. Pas voor de tweede keer sinds 2002 speelt de oude quarterbackgarde geen rol in de Super Bowl. Het is tijd voor nieuw elan op het hoogste podium.

En niemand vertegenwoordigt de nieuwe NFL zo goed als Patrick Mahomes. Kijk twee seconden naar de 24-jarige spelverdeler en je ziet het: zó moet de moderne quarterback eruitzien.

Tekenend was de eerste play-offwedstrijd van de Chiefs tegen Houston Texans. De Texans schoten uit de startblokken en pakten een voorsprong van 24 punten. Een onoverbrugbare achterstand, zou je zeggen.

Maar daar waren Mahomes en zijn maatjes Tyreek Hill (wide receiver), Damian Williams (runningback) en Travis Kelce (tight end) het niet mee eens: touchdown, touchdown, touchdown, touchdown, touchdown, touchdown, touchdown, field goal. Achter elkaar. 28-24 bij rust, 51-31 na vier kwarten.

Buitenaards

Een week later liet Mahomes zien waarom hij de belichaming is van de toekomst van de NFL. Hij deed iets wat je als rechtshandige quarterback niet moet doen: naar links lopen. Hij maakte daarmee passen voor zichzelf bijna onmogelijk, omdat hij zich niet open kon draaien. Zelfmoord voor huis-, tuin- en keukenquarterbacks. Maar niet voor Mahomes. Hij slalomde zich door de Tennessee Titans-verdediging voor een touchdown. "Out of this world", aldus commentator Jim Nantz. Buitenaards.

Snelheid vs. kracht

Het contrast met tegenstander San Francisco 49ers kon niet groter zijn. Waar de Chiefs leunen op de snelheid en het atletisch vermogen van hun aanvallers, gaat het bij de 49ers puur om kracht.

Quarterback Jimmy Garoppolo gooide 27 keer in twee wedstrijden in de play-offs, Mahomes 87 keer. Toch scoorde San Francisco in totaal 64 punten tegen Minnesota Vikings en Green Bay Packers, twee teams met een goede verdediging.

Bij San Francisco gaat de bal over de grond. Oldschool 'ground and pound'. De flair van Mahomes ontbreekt, maar het is dodelijk effectief. Zo effectief zelf, dat een speler als Raheem Mostert kan renderen.

De runningback pingpongde jarenlang van het ene naar het andere team, zonder voet aan de grond te krijgen en had 220 yards tegen de Packers en ving ook nog eens twee van de acht gegooide ballen van Garoppolo. 

Welke stijl gaat in de Super Bowl zegevieren? Kansas City is favoriet bij de bookmakers, maar het mag geen naam hebben. Deze clash der stijlen is too close to call. Het belooft een mooie Super Bowl te worden. (FOX Sports)

Zo kun je de Super Bowl zondag op de voet volgen:

23.00 uur op FOX Sports 1: De Super Bowl-uitzending
00.30 uur op FOX Sports 1 + 4: Super Bowl LIV (Nederlands commentaar)
00.30 uur op FOX Sports 6: Super Bowl LIV (Amerikaans commentaar)