Richard Sherman, Tyron Mathieu en de Lombardi Trophy
Richard Sherman, Tyron Mathieu en de Lombardi Trophy - © Pro Shots

8 dingen die je moet weten over Super Bowl LIV

1 februari 2020
Ga je met vrienden de Super Bowl kijken en wil je goed beslagen ten ijs komen? Wij hebben wat leuke feitjes op een rij gezet waardoor je helemaal op de hoogte de zondagnacht in kan gaan.
Joe Montana Bowl

Iemand die extra aandacht dan normaal voor deze Super Bowl heeft, is ongetwijfeld Joe Montana. De levende legende was tijdens zijn carrière quarterback voor zowel San Francisco 49ers als Kansas City Chiefs. Met San Francisco won Joe Cool​ vier Super Bowls.

 

San FranSIXco

Vorig jaar pakte New Engeland Patriots voor de zesde keer in de historie de Super Bowl en kwam het zo op gelijke hoogte met recordhouder Pittsburgh Steelers. Nu kan ook San Francisco zich in dat illustere rijtje voegen met de eerste titel sinds 1995.

Mahomes één-na-jongste

Mochten de Chiefs zondag de Super Bowl winnen, dan is Patrick Mahomes met zijn 24 jaar de één-na-jongste quarterback die ooit de Lombardi Trophy omhoog mag houden. Alleen 'Big' Ben Roethlisberger was jonger: hij was 23 jaar toen hij voor het eerst de Super Bowl won met Pittsburgh Steelers.

Patrick Mahomes en Ben Roethlisberger | Pro Shots

Primeur voor de winnende coach

Beide coaches wachten nog op de eerste Super Bowl-titel uit hun carrière. Beiden waren er dichtbij: Chiefs-coach Andy Reid delfde in 2005 het onderspit met Philadelphia Eagles tegen New England Patriots. Twaalf jaar later zag Kyle Shannahan als assistent bij Atlanta Falcons een 28-3 voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen tegen dezelfde Patriots.

Halftime show

Voor een deel van de fans is de halftime show misschien nog wel belangrijker dan de wedstrijd zelf. Dit keer is de eer weggelegd voor Jennifer Lopez en Shakira. Zij moeten Hard Rock Stadium in Miami op hun grondvesten doen trillen. Demi Lovato verzorgt het volkslied en Yolanda Adams zingt 'America the Beautiful'.

Miami recordhouder

Geen stad was zo vaak gastheer voor de Super Bowl als Miami. Zondag wordt voor de elfde keer de seizoensafsluiter in het zuidelijke puntje van Florida gespeeld. Daarmee laat de stad New Orleans achter zich, dat tien Super Bowls organiseerde. Volgend jaar reist het hele circus overigens weer af naar Florida: dan is Tampa Bay de plaats van handeling.

Reclames

Voor de Super Bowl-reclames worden er gigantische bedragen neergeteld. Het Amerikaanse FOX vraagt zo'n 5,6 miljoen dollar voor een reclamespot van 30 seconden. Een advertentie tijdens de eerste Super Bowl kostte 42 duizend dollar.

Vince Lombardi Trophy 

De trofee die de winnaar van de Super Bowl in ontvangst mag nemen is vernoemd naar oud-speler, coach en bestuurder Vince Lombardi. De in 1970 overleden icoon is één van de meest succesvolle coaches ooit in de NFL. De voormalige oefenmeester van de legendarische Green Bay Packers van de jaren zestig veroverde in zijn loopbaan zes NFL-kampioenschappen en Super Bowls I en II. (FOX Sports)

Zo kun je de Super Bowl zondag op de voet volgen: 
23.00 uur op FOX Sports 1: De Super Bowl-uitzending
00.30 uur op FOX Sports 1 + 4: Super Bowl LIV (Nederlands commentaar)
00.30 uur op FOX Sports 6: Super Bowl LIV (Amerikaans commentaar)

Gerelateerd