Samenvatting Super Bowl: Kansas City Chiefs vs. San Francisco 49ers

Kansas City grijpt Super Bowl na spectaculaire comeback in slotfase

3 februari 2020
Kansas City Chiefs heeft de 54ste editie van de Super Bowl op zijn naam geschreven. Aan de hand van de nieuwe superster Patrick Mahomes versloeg de ploeg uit Missouri na een knappe comeback San Francisco 49ers met 31-20.

Het was voor de Chiefs de eerste titel in vijftig jaar en de tweede in de clubgeschiedenis. Vijfvoudig winnaar San Francisco verloor zijn tweede finale na de nipte nederlaag tegen Baltimore Ravens in februari 2013.

Kansas City volgt New England Patriots op als kampioen. De formatie van Tom Brady sleepte de Vince Lombardi Trophy deze eeuw maar liefst zes keer in de wacht.

Mahomes 

Waar de 42-jarige Brady inmiddels richting zijn pensioen gaat, heeft de NFL met Mahomes een nieuwe blikvanger gevonden. De 24-jarige quarterback sloot zondagnacht zijn tweede volledige seizoen af als Most Valuable Player van de Super Bowl.

Slechts één keer eerder werd een jongere speler uitgeroepen tot MVP. 'Big Ben' Roethlisberger was een jaar jonger dan Mahomes, toen hij in 2006 de titel greep met Pittsburgh Steelers.

Mahomes en de Chiefs moesten tegen San Francisco 49ers wel opnieuw van ver komen. Kansas City, dat zich in de vorige twee play-offwedstrijden tegen Tennessee en Houston terugknokte van ruime achterstanden, keek met nog 6.13 minuten op de klok aan tegen een gat van tien punten: 10-20.

Druk

Mahomes was vervolgens opnieuw op zijn allerbest, terwijl de druk op z’n allerhoogst was. De spelverdeler draaide de achterstand om in een voorsprong van vier punten met korte touchdown-passes op Travis Kelce en Damien Williams. Running back Williams maakte daarna met 72 seconden te gaan het karwei af met een rush over 38 yards.

Mahomes was in totaal tijdens zijn eerste Super Bowl succesvol met 26 van zijn 42 passes, terwijl hij 286 yards overbrugde. San Francisco-quarterback Jimmy Garoppolo tekende voor 20 uit 31 passes en 219 yards.

Garoppolo had met een touchdown-pass op Kyle Juszczyk gezorgd voor een gelijke stand halverwege: 10-10. In het derde kwart leken kicker Robbie Gould en running back Raheem Mostert met tien punten de 49ers richting de zege te helpen. Mahomes en de Chiefs hadden echter andere ideeën.

Halftime show

Ook voor niet football-fans was er genoeg te genieten; Jennifer Lopez en Shakira verzorgden een spetterende halftime show. (FOX Sports)