Ons voetbal: FC Groningen: Pionier van het frame-voetbal

Ons voetbal: FC Groningen: Pionier van het frame-voetbal

11 februari 2020
Dokters gaven de Groningse Milan bij zijn geboorte weinig overlevingskansen. Hij kreeg de diagnose AMC, een spierziekte waardoor hij niet zou kunnen lopen en continue vermoeid is. Inmiddels is Milan 6 jaar en geeft hij via een project van FC Groningen invulling aan zijn grootste passie: (frame-)voetbal.

Bij de zwangerschap van Milan kregen zijn ouders het vreselijke bericht dat hun kind niet lang zou leven. Door de spierziekte AMC is hij fysiek ernstig beperkt en kan hij niet meevoetballen met zijn klasgenoten. "Dat was vreselijk om te zien. Ik zag dat Milan heel verdrietig was, maar ik kon het niet oplossen", vertelt moeder Helena.

Het leven van Milan krijgt een positieve wending nadat zijn oma op de regionale omroep een item voorbij ziet komen over frame-voetbal bij FC Groningen. Milan glundert van oor tot oor wanneer hij het filmpje ziet. De eerste training vindt hij erg spannend en hij durft nog niet goed met het frame, een speciale rollator, te voetballen. Keer op keer gaat het beter en krijgt hij er meer plezier in.

"De voorspelling van de artsen was dat Milan, als hij überhaupt in leven zou blijven, bedlegerig zou zijn. Nu rent hij zelfs met een grote glimlach op zijn gezicht op het voetbalveld. Dat is onbetaalbaar", aldus de moeder van Milan. Het frame gaat tegenwoordig dan ook overal mee naar toe, voor het geval er ergens een voetbalveld te vinden is.

Keeper Sergio Padt is erg trots op het project van zijn club: "FC Groningen is een van de eerste clubs in Nederland met frame-voetbal. Hierdoor kunnen kinderen die zonder hulpmiddelen niet kunnen lopen, zelfs weer voetballen. Dit is voor hun een uitgelezen mogelijkheid om weer een balletje te trappen. Als voetballer zoek je altijd je niveau, voor de één is dit eredivisievoetbal, voor de ander is dit de zesde klasse. Bij kinderen met een beperking was dit altijd erg moeilijk. Het gaat erom dat ze er plezier in hebben, dat hebben ze hier zeker gevonden."

De videoserie is een initiatief van de Eredivisie CV, FOX Sports en VriendenLoterij, maatschappelijk partner Eredivisie.

De Vriendenloterij is al 14 jaar Maatschappelijk Partner van de Eredivisie. In die rol ondersteunt de Vriendenloterij de jeugdopleidingen en maatschappelijke projecten van de Eredivisieclubs.

Als deelnemer aan de Vriendenloterij kun je jouw favoriete Eredivisie-club steunen met je deelname. De helft van je lotprijs gaat namelijk direct naar de jeugdopleiding en naar de maatschappelijke projecten van de club. Klik hier en doe mee!

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 PSV 5 13 8
2 Ajax 5 12 8
3 Vitesse 5 12 7
4 Feyenoord 5 11 7
5 FC Twente 5 11 7
6 sc Heerenveen 5 10 1
7 FC Groningen 5 7 -2
8 FC Utrecht 4 6 2
9 VVV-Venlo 5 5 0
10 PEC Zwolle 5 5 -1
11 AZ 4 4 0
12 Willem II 5 4 -4
13 RKC Waalwijk 5 4 -5
14 Heracles Almelo 5 4 -6
15 FC Emmen 5 3 -3
16 ADO Den Haag 5 3 -6
17 Fortuna Sittard 5 2 -6
18 Sparta Rotterdam 5 2 -7