Ron Jans
Ron Jans - © Pro Shots

Jans aangeslagen door rel: "Ik bén geen racist"

15 februari 2020
Ron Jans heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan over vermeende racistische uitlatingen die hij zou hebben gedaan in de kleedkamer van zijn club FC Cincinnati.

Jans kwam vrijdag in opspraak, nadat hij in de kleedkamer bij het meezingen van een hiphopliedje het n-woord zou hebben gebruikt. De clubleiding stelde de trainer vervolgens op non-actief, in afwachting van een onderzoek.

De 61-jarige trainer is sindsdien in een boze droom beland. "Ik kan alleen maar denken, is dit echt wat er momenteel allemaal gebeurt? Ja, het is echt. De zomer is opeens een winter voor mij geworden", laat Jans weten aan het AD.

Jans benadrukt dat hij zich absoluut distantieert van alles wat met racisme te maken heeft. "Echt waar, ik haat slavernij, discriminatie en racisme. Als ik kan helpen dat te bestrijden in de samenleving, dan doe ik heel graag mee. Ik heb onder meer het Apartheid Museum bezocht, heb veel films en boeken over dit onderwerp gekeken en gelezen." 

"Ik ben inderdaad wat onhandig geweest door een stukje tekst mee te zingen, maar nu wordt van iets onhandigs iets heel groots gemaakt. Ik heb zelf veel hiphopnummers in mijn playlist staan. Maar het nummer dat in de kleedkamer werd afgespeeld kende ik niet", vervolgt Jans. "Ik voel me niet schuldig. Want ik bén geen racist. Wat ik heb gedaan is in Amerika toch enigszins onhandig. Maar tussen een onhandige actie en wat er nu allemaal gebeurt – dat is niet te bevatten. Ik vind het echt hartstikke jammer, want ik heb het enorm naar mijn zin in Amerika. Deze hele situatie voelt gewoon zó vreemd aan."

FC Cincinnati heeft een statement afgegeven, waarin de club bevestigt dat Jans zijn taken voorlopig neerlegt. "Wij willen graag een familievriendelijke club zijn die zichtbaar is in de samenleving. Toen de club op de hoogte werd gesteld van de beschuldiging waren we erg verrast, omdat Ron staat voor de cultuur van de club." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
Groep A
1 Orlando City SC 1 3 1
2 Philadelphia Union 1 3 1
3 Inter Miami CF 1 0 -1
4 New York City FC 1 0 -1
Groep B
1 Chicago Fire FC 0 0 0
2 San Jose Earthquakes 0 0 0
3 Seattle Sounders FC 0 0 0
4 Vancouver Whitecaps FC 0 0 0
Groep C
1 New England Revolution 1 3 1
2 D.C. United 0 0 0
3 Toronto FC 0 0 0
4 Montreal Impact 1 0 -1
Groep D
1 Colorado Rapids 0 0 0
2 Minnesota United FC 0 0 0
3 Real Salt Lake 0 0 0
4 Sporting Kansas City 0 0 0
Groep E
1 Atlanta United FC 0 0 0
2 Columbus Crew SC 0 0 0
3 FC Cincinnati 0 0 0
4 New York Red Bulls 0 0 0
Groep F
1 Houston Dynamo 0 0 0
2 LA Galaxy 0 0 0
3 Los Angeles Football Club 0 0 0
4 Portland Timbers 0 0 0