Jans over racisme-rel: "Ik wil niet werken waar ik mezelf niet kan zijn"

Jans over racisme-rel: "Ik heb er geen grip op"

18 februari 2020
Ron Jans is opgestapt bij FC Cincinnati. De Nederlandse trainer stond op non-actief vanwege een incident in de kleedkamer, waarbij hij van racisme werd beticht. Jans doet bij FOX Sports uitgebreid zijn verhaal. "Het is als een lawine naar beneden gegaan en die stopte niet."

Jans was twee weken geleden op trainingskamp met zijn selectie in Arizona. Daar heeft hij in de kleedkamer meegezongen met een rapnummer dat opstond. In dat liedje kwam het N-woord voorbij.

"Ik ken mezelf wel en ik weet wat er gebeurd is", vertelt Jans. "Het gaat over een woord dat ik heb gezongen, dat woord dat moet je hier niet gebruiken, maar het was zonder slechte bedoelingen. De context heeft niks met racisme te maken."

De 61-jarige Zwollenaar laat weten dat het incident al twee weken geleden in de kleedkamer is voorgevallen. "Maar de boel is sindsdien aan het rollen gegaan en er kwam een onderzoek." Van de advocaat die bij het onderzoek betrokken was, kreeg Jans te horen dat het er niet goed uitzag voor hem. Daarop heeft Jans heeft zijn eigen conclusies getrokken. "Ik wil niet werken in een omgeving waar je jezelf niet kunt zijn."

"Het was voor een training, ik loop vaak de kleedkamer in om de sfeer te proeven. Tegenwoordig wordt er altijd muziek gedraaid, dat was een rap-song, ik weet niet hoe het heet, maar dat woord kwam steeds naar voren. Achteraf denk ik van, jeetje man, dat is niet handig."

Nick Hagglund, de tweede aanvoerder, kwam naar me toe en zei: 'Coach, dat kun je niet maken'. Ik ben naar de eerste aanvoerder toegelopen, Kendall Waston, maar die zei dat hij het wel begreep en dat het oké was. Maar nu blijkt er twee weken later toch een aanklacht te zijn."

 'Ik geloofde echt in gerechtigheid'

Jans dacht in eerste instantie dat het wel goed zou komen. "Ik geloofde echt in gerechtigheid, ik wist dat ik goed lag bij spelers. Tijdens het onderzoek kreeg ik dusdanige vragen dat ik denk van, jeetje, iemand heeft gewoon zitten noteren wat ik allemaal heb gezegd", aldus Jans, die aangeeft in zijn werk altijd veel interesse te tonen in mensen. "Waar ze vandaan komen, hoe ze zijn."

Aan de gesprekken hield Jans een ongemakkelijk gevoel over. "Ik weet niet of ik gesteund ben, niemand mag of wil daar wat over zeggen. De meesten vinden mij gewoon een open, eerlijke en sympathieke man. Maar er is er best ook een aantal bij dat wat moeite heeft met de dingen die ik bespreek of benoem. Zou handig zijn als ze dat gewoon tegen mij hadden gezegd, in plaats van in het onderzoek."

'In Nederland was dit nooit gebeurd'

"Ik heb er geen grip op. Ik dacht: 'Ik kan gaan vechten, maar dan ga ik winnen en dan kom ik in een situatie terecht waarin ik niet wil werken als je jezelf niet kunt zijn. Ik heb hier een geweldige periode gehad, word zo gewaardeerd binnen de club. Dat staat haaks op wat er de laatste dagen is gebeurd. Ik voel me totaal niet schuldig. Ik ga nu lekker naar Marjo, de kinderen, lekker naar Nederland. Een heerlijk land om te wonen en daar was dit ook nooit gebeurd."

Jans weet niet of de aanklacht tegen hem is gebruikt, bijvoorbeeld door spelers die hem graag zouden zien vertrekken. "Dat zou heel goed kunnen. Mensen hebben het vaak over complottheorieën, maar ik heb daar geen bewijs voor. Er is een speler aan de kant gezet, Darren Mattocks, en als die wraak zou nemen en mij niet aardig zou vinden, kan ik dat hartstikke goed begrijpen. Maar in hoeverre het verder zit, daar heb ik geen zicht op." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
Groep A
1 Orlando City SC 3 7 3
2 Philadelphia Union 3 7 2
3 New York City FC 3 3 -2
4 Inter Miami CF 3 0 -3
Groep B
1 San Jose Earthquakes 3 7 3
2 Seattle Sounders FC 3 4 2
3 Vancouver Whitecaps FC 3 3 -2
4 Chicago Fire FC 3 3 -3
Groep C
1 Toronto FC 3 5 1
2 New England Revolution 3 5 1
3 Montreal Impact 3 3 -1
4 D.C. United 3 2 -1
Groep D
1 Sporting Kansas City 3 6 2
2 Minnesota United FC 3 5 1
3 Real Salt Lake 3 4 0
4 Colorado Rapids 3 1 -3
Groep E
1 Columbus Crew SC 3 9 7
2 FC Cincinnati 3 6 -1
3 New York Red Bulls 3 3 -3
4 Atlanta United FC 3 0 -3
Groep F
1 Portland Timbers 3 7 2
2 Los Angeles Football Club 3 5 4
3 Houston Dynamo 3 2 -1
4 LA Galaxy 3 1 -5