Trofee geen

MLB-baas door het stof: trofee is geen 'stukje metaal'

19 februari 2020
Het valsspeelschandaal in de MLB lijkt niet zomaar te verdwijnen. Nu de traditionele Spring Training is begonnen, gaat het over bijna niets anders in Amerika.

Onverwachte kop van Jut was MLB-baas Rob Manfred. De commissioner vertelde in een persconferentie dat hij er niet over peinsde de titel van Houston Astros in 2017 af te nemen. Hij refereerde vervolgens als klap op de vuurpijl ook nog eens naar de trofee als 'een stukje metaal'. 

Dat schoot bij menigeen in het verkeerde keelgat. Zo ook bij basketballer LeBron James:

Na de hevige kritiek kon Manfred bijna niet anders dan publiekelijk zijn excuses aanbieden:


Sign stealing
Het schandaal kwam vorig jaar aan het licht dankzij voormalig Astros-speler Mike Fiers. De klokkenluider vertelde dat de Astros in 2017 een camera in het buitenveld gebruikten waarmee het team de signalen van de catcher kon zien. Die beelden liepen live binnen in de catacomben van het stadion.

Door op prullenbakken te beuken werden de slagmannen van de Astros vervolgens geattendeerd op het soort worp dat ging komen. Een riant voordeel voor de slagman.

En dat was niet zonder resultaat. De Astros wonnen voor het eerst in de clubhistorie de World Series en tweede honkman José Altuve werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler.

MVP-runner-up Aaron Judge van New York Yankees (in de play-offs uitgeschakeld door de Astros) had maandag geen goed woord over voor Altuve en de Astros:


Ontslagen
Het schandaal kostte Astros-manager A.J. Hinch de kop. Ook de managers van New York Mets - Carlos Beltran - en Boston Red Sox (Alex Cora) moesten op zoek naar een nieuwe baan. Zij waren in 2017 ook in dienst in Houston.

Voor Beltran was dat extra zuur: hij werd ontslagen zonder een wedstrijd gecoacht te hebben. Naar de Red Sox - kampioen van 2018 onder leiding van Cora - loopt ook nog een onderzoek. (FOX Sports)