Cyriel Dessers
Cyriel Dessers - © Pro Shots

Speelronde 25: alle Eredivisie-duels in cijfers

29 februari 2020
Speelronde 25 in de Eredivisie gaat zaterdag verder met ADO Den Haag - Heracles Almelo, PEC Zwolle - Vitesse, VVV-Venlo - Fortuna Sittard en FC Twente - sc Heerenveen. FOX Sports zet aan de hand van een aantal leuke én nuttige feitjes alle duels op een rij.

ADO Den Haag – Heracles Almelo, zaterdag 18:30 uur, FOX Sports 2
Tegen Heracles weet ADO het Haags Kwartiertje goed te benutten: zeven van de laatste twaalf thuisgoals van ADO Den Haag tegen Heracles Almelo in de Eredivisie vielen in het laatste kwartier van de wedstrijd.

John Goossens gaf dit Eredivisie-seizoen al vijf assists vanuit standaardsituaties, het meeste van alle spelers. Of dit hem weer lukt tegen Heracles is de vraag, want de Almeloërs kregen dit Eredivisie-seizoen pas zes doelpunten tegen uit standaardsituaties.

Cyriel Dessers treft in ADO Den Haag zijn favoriete tegenstander in de Eredivisie: in 265 speelminuten was de huidige topscoorder van de Eredivisie goed voor vijf goals en een assist tegen de Hofstedelingen.

Cyriel Dessers | Pro Shots

PEC Zwolle – Vitesse, zaterdag 19:45 uur, FOX Sports 1
PEC Zwolle draait een bijzonder matig seizoen. De Blauwvingers staan met slechts 22 punten uit 24 Eredivisie-duels dit seizoen, op de zestiende plaats. Van de twintig teams die in de laatste vijf seizoenen minder dan 25 punten hadden na 25 speelronden eindigden er veertien op de zestiende plaats of lager.

Tim Matavz, die Eredivisie-topscorer van 2020 is (vier goals), scoorde in zijn laatste twee competitieduels en kan voor het eerst sinds april – augustus 2018 in minstens drie opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden scoren (toen zes op rij).

Tim Matavz | Pro Shots

VVV-Venlo – Fortuna Sittard, zaterdag 19:45 uur, FOX Sports 3
De Limburgse derby leverde in het verleden veel doelpunten op. De laatste zeven onderlinge duels tussen VVV-Venlo en Fortuna Sittard in alle competities leverden 29 doelpunten op, gemiddeld 4,1 per ontmoeting.

Wie daar dit jaar aan kan bijdragen, is Mark Diemers. Hij is dit Eredivisie-seizoen bij 71% (vijf van de zeven, waarvan twee goals en drie assists) van de uitgoals van Fortuna Sittard betrokken. Geen speler heeft deze jaargang een groter aandeel in de uitdoelpunten van zijn team. In de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo scoorde hij een hattrick.

Christian Kum zal Diemers koste wat kost willen tegenhouden. Hij kwam sinds de winterstop tot meer intercepties in de Eredivisie dan iedere andere verdediger (achttien in zes duels).

FC Twente – sc Heerenveen, zaterdag 20:45 uur, FOX Sports 2
Heerenveen is ongeslagen in de laatste drie Eredivisie-wedstrijden tegen FC Twente (twee keer winst, één keer gelijk) en is al 306 speelminuten zonder een tegentreffer tegen de Tukkers.

Mitchell van Bergen bereidde dit Eredivisie-seizoen al vijftig kansen voor uit open spel en is daarmee de eerste sc Heerenveen-speler die dit aantal haalt sinds Sam Larsson in 2016/17 (57). Dit seizoen heeft enkel Dusan Tadic meer gecreëerd uit open spel (tachtig) dan Van Bergen.

RKC Waalwijk – FC Utrecht, zondag 12:15 uur, FOX Sports 1
RKC staat na 24 Eredivisie-duels op twaalf punten, het laagste aantal voor een Eredivisie-ploeg na zoveel wedstrijden sinds FC Dordrecht in 2014/15 (ook twaalf). De laatste ploeg die degradatie wist af te wenden met zo weinig punten na 24 duels was RKC in seizoen 1998/99.

Jeroen Zoet hield in zijn Eredivisie-loopbaan enkel tegen zijn voormalige clubs RKC Waalwijk (twee duels) en PSV (vier duels) nog niet de nul.

PSV – Feyenoord, zondag 14:30 uur, FOX Sports 2
De lange reeks die Advocaat heeft neergezet zonder nederlaag zou tegen PSV zomaar ten einde kunnen komen. Tegen geen enkele huidige Eredivisie-ploeg heeft Dick Advocaat zo’n laag winstpercentage als trainer als tegen PSV (17%). Advocaat verloor als coach acht van de twaalf Eredivisie-wedstrijden tegen PSV (twee keer winst, twee keer gelijkspel), maar bleef ongeslagen in de laatste twee (één keer winst, één keer gelijkspel).

Dick Advocaat | Pro Shots

Bovendien wist Feyenoord slechts één van de laatste elf uitwedstrijden op bezoek bij Ajax of PSV in de Eredivisie winnend af te sluiten.

Van alle huidige Eredivisie-spelers die dit seizoen minimaal honderd minuten in actie kwamen noteert niemand zoveel schoten op doel per negentig minuten als Robert Bozenik (3,5 - vijf in 142 minuten).

Sparta Rotterdam – FC Emmen, zondag 16:45 uur, FOX Sports 2
De meest recente editie van deze wedstrijd was op 20 mei 2018, toen FC Emmen in de finale van de play-offs promotie naar de Eredivisie veiligstelde door op Het Kasteel 1-3 te winnen. Van de 22 spelers die aan deze wedstrijd begonnen heeft Sparta er nog twee onder contract, bij FC Emmen zijn dat er zes.

Van alle spelers met minstens vijf Eredivisie-duels dit seizoen heroverde alleen Daley Blind gemiddeld vaker balbezit per negentig minuten (10,6 keer) dan Deroy Duarte (9,9 keer).

Sergio Peña is één van de zes spelers met minstens 55 gecreëerde kansen dit Eredivisie-seizoen. Vorig seizoen kwamen enkel Anco Jansen (59) en Caner Cavlan (56) namens FC Emmen tot dit aantal.

Ajax – AZ, zondag 20:00 uur, FOX Sports 1
Ajax leed puntenverlies in tien van de laatste dertien Eredivisie-wedstrijden die de Amsterdammers als koploper speelden tegen de nummer twee van de competitie aan het begin van de speeldag (zes keer gelijkspel, vier keer verlies).

Ajax leed vier nederlagen in de laatste acht Eredivisie-wedstrijden, in de 52 competitieduels daarvoor verloren de Amsterdammers ook vier keer.

(FOX Sports)