Ceferin
Ceferin - © Pro Shots

UEFA-voorzitter wil duidelijkere regels over hands

3 maart 2020
Aleksander Ceferin is niet te spreken over een aantal cruciale beslissingen die dit seizoen door de videoscheidsrechter zijn genomen.

De voorzitter van de UEFA vindt het vooral van belang dat er snel duidelijkheid komt over handsballen. "Wanneer is het nu wel hands en wanneer niet. Dat is nu onduidelijk", zei Ceferin dinsdag tijdens het congres van de Europese voetbalbond in Amsterdam.

De videoscheidsrechter kan wel degelijk van toegevoegde waarde zijn en Ceferin is ook niet voor afschaffing. "Er is geen weg meer terug, maar dingen moeten wel opgelost worden", vertelde de Sloveen.

Ceferin zat onlangs rond de tafel met meerdere toptrainers, onder wie Jürgen Klopp, Pep Guardiola en Zinedine Zidane. Het drietal interpreteerde een aantal gevallen van hands volledig anders. Ceferin: "Als het voor de beste trainers van de wereld al niet duidelijk is, dan is het dat voor mij al helemaal niet."

Naast de handsballen kan Ceferin soms ook moeilijk leven met de ingrepen die de videoscheidsrechter doet bij buitenspelsituaties. "Is één centimeter nou écht een voordeel voor de aanvaller?", vroeg de voorzitter zich dinsdag af.

Bij de jaarlijkse bijeenkomst van de internationale spelregelcommissie in het voetbal (IFAB) werden afgelopen weekeinde geen veranderingen aangekondigd. De IFAB gaf wel aan het komende jaar te willen benutten om te bekijken hoe de buitenspelregel precies veranderd moet worden. De bedoeling is dat de aanvallende partij gaat profiteren. (ANP)