Oranje
Oranje - © Pro Shots

Oranje in Nations League met Italië, Bosnië en Polen

3 maart 2020
Het Nederlands elftal neemt het in de tweede editie van de Nations League op tegen Italië, Bosnië-Herzegovina en Polen.

Dat is dinsdag door loting bepaald in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Oranje is groepshoofd in poule 1 van divisie A. Poule 2 bestaat uit Engeland, België, Denemarken en IJsland. Portugal, Frankrijk, Zweden en Kroatië vormen groep 3 en poule 4 in divisie A bestaat uit Zwitserland, Spanje, Oekraïne en Duitsland.

De Nations League gaat op 3 september van start. De zesde en laatste speelronde van de groepsfase is op 17 november. De vier groepswinnaars uit divisie A plaatsen zich voor de finaleronde van de Nations League, die van 2 tot en met 6 juni volgend jaar op het programma staat.

Speelschema Oranje

Nederland begint de Nations League met twee thuiswedstrijden. De eerste is op vrijdag 4 september tegen Polen. Alle duels staan gepland om 20.45 uur.

Na de ontmoeting met Polen wacht er op 7 september opnieuw een wedstrijd. Het Italië van bondscoach Roberto Mancini komt dan op bezoek in Nederland.

Vervolgens wacht op 8 oktober een uitwedstrijd in en tegen Bosnië-Herzegovina. Drie dagen later, op 11 oktober, staat het uitduel met Italië op de planning.

Tot slot worden in november de laatste twee wedstrijden afgewerkt. Op zaterdag 14 november wordt de thuiswedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina gespeeld, waarna de poulefase wordt afgesloten met een uitwedstrijd tegen Polen op dinsdag 17 november.

Gewijzigde opzet
De opzet van de tweede editie van de Nations League is wat aangepast. Oranje speelt daardoor nu niet tegen twee maar tegen drie tegenstanders in de groepsfase, dus nu zes in plaats van vier duels.

Voordat de Nations League begint, is komende zomer eerst nog het EK. Nederland speelt daarin tegen Oekraïne en Oostenrijk. De derde tegenstander is nog niet bekend.

In aanloop naar het EK oefent de selectie van bondscoach Ronald Koeman deze maand tegen de Verenigde Staten en Spanje, in mei tegen Griekenland en in juni tegen Wales.

Het Nederlands elftal eindigde vorig jaar als tweede in de eerste editie van de Nations League, de competitie voor landenploegen die veel oefenwedstrijden vervangt. In de finale bleek Portugal te sterk (1-0). Oranje bleef in de groepsfase Duitsland en Frankrijk voor en versloeg in de halve eindstrijd Engeland (3-1). (FOX Sports/ANP)