Ronaldinho
Ronaldinho - © Pro Shots

Ronaldinho nacht achter tralies in Paraguay

7 maart 2020
Voormalig Braziliaans topvoetballer Ronaldinho is in Paraguay gearresteerd omdat hij het land probeerde binnen te komen met een vals paspoort. De oud-speler van onder meer FC Barcelona en Paris Saint-Germain én tweevoudig wereldvoetballer van het jaar is samen met zijn broer in hoofdstad Asunción in hechtenis genomen. Het duo werd in een politieauto afgevoerd vanuit hun hotel.
De broers waren woensdag aangekomen in Paraguay en kregen op de luchthaven al vragen, omdat hun paspoorten er verdacht uitzagen. Later op de dag werden zij aangehouden om verhoord te worden over de kwestie.
 
Ronaldinho en zijn broer, die ook zaakwaarnemer is, legden uit dat zij een nieuw boek kwamen promoten en op uitnodiging van een lokale casinobaas een voetbalclinic voor kinderen kwamen geven. Ze hadden de paspoorten bij aankomst in Paraguay gekregen.
 
Het vervalste paspoort. Bron: Paraguayaanse politie | FOXSports.NL


De twee hadden bekend en meegewerkt aan het onderzoek en volgens de Paraguayaanse wet was dat voldoende om de twee vrij te stellen van vervolging. De rechter was het daar niet mee eens en gaf opdracht tot verder onderzoek.
 
Toen vrijdagavond bleek dat Ronaldinho en zijn broer de volgende ochtend Paraguay wilden verlaten, zijn ze gearresteerd. Zij horen waarschijnlijk later vandaag of ze alsnog worden vrijgelaten of langer moeten vastzitten.
 
Er zijn inmiddels ook drie andere personen aangeklaagd in de zaak: zakenman Wilmondes Sousa, die door Ronaldinho is aangewezen als verantwoordelijke voor de vervalste documenten, en twee Paraguayaanse vrouwen van wie de vervalste documenten in werkelijkheid zijn. De paspoorten en identiteitskaarten stonden oorspronkelijk op hun naam. 
Speculatie
Na zijn actieve voetbalcarrière kwam Ronaldinho al vaker in aanraking met de autoriteiten. In 2018 heeft hij zijn Braziliaanse paspoort moeten inleveren vanwege een milieuboete. In Zuid-Amerikaanse media wordt inmiddels druk gespeculeerd of het incident in 2018 te maken zou kunnen hebben met de valse Paraguayaanse identiteitspapieren.(ANP/FOX Sports)