EK voetbal
EK voetbal - © Pro Shots

UEFA stelt EK uit naar 2021

17 maart 2020
Het Europees kampioenschap voetbal gaat deze zomer niet door.

Nadat diverse bronnen het nieuws al naar buiten hadden gebracht, bevestigde de UEFA later op de middag de verschuiving naar de periode van 11 juni tot en met 11 juli 2021. 

Nederlands elftal 

Het Nederlands elftal moet daarmee, na het mislopen van het EK in 2016 en het WK in 2018, nog even wachten op de rentree bij een eindtoernooi. Oranje zou de drie pouleduels in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam spelen. De eerste wedstrijd tegen Oekraïne stond gepland voor zondag 14 juni. Vier dagen later zou het elftal van bondscoach Ronald Koeman het tegen Oostenrijk op moeten nemen. De derde tegenstander, op maandag 21 juni, was nog niet bekend.

De UEFA had, vanwege het 60-jarig bestaan van de Europese Unie, besloten het EK verspreid door heel Europa te spelen. In de Arena zou, naast de drie groepswedstrijden, ook nog een duel uit de achtste finales worden afgewerkt.

Begrip bij Koeman

Koeman begrijpt dat het EK naar de zomer van 2021 is verplaatst. "Het is natuurlijk een zeer vervelend bericht, maar we begrijpen de keuze die is gemaakt", luidt zijn eerste reactie.

"In de ontwikkelingen van de afgelopen periode verrast de beslissing ons niet", vervolgt Koeman. "Wat voorop staat is de gezondheid van mensen en het indammen van de verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk had ik liever een EK gespeeld deze zomer, maar we moeten realistisch zijn en ons erbij neerleggen. De komende periode gaan we nadenken hoe we ons kunnen voorbereiden op het moment dat internationale voetbalcompetities weer opgestart worden."

Competities plat

Het besluit van de Europese voetbalbond komt niet onverwacht. De competities in nagenoeg alle Europese landen liggen vanwege het virus stil, net als de Champions League en de Europa League. De UEFA hoopt met het uitstellen van het EK dat die competities, als dat mogelijk blijkt, alsnog afgemaakt kunnen worden.

Sportief gezien komt het Oranje niet eens zo slecht dat de Europese eindronde een jaartje later wordt afgewerkt. Het is namelijk nog steeds onduidelijk of Memphis Depay, Donyell Malen en Steven Bergwijn over drie maanden fit zijn. Zonder die drie spitsen mist het Nederlands elftal wel heel veel schotkracht.

In de zomer van 2021 stonden ook de eindronde van de Nations League en het WK voor clubteams op het programma. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd