Toshiro Muto - CEO Olympische Spelen 2020
Toshiro Muto - CEO Olympische Spelen 2020 - © Pro Shots

Spelen in Tokio gaan voorlopig 'gewoon' door

17 maart 2020
Het Internationaal Olympisch Comité gaat ervan uit dat de Olympische Spelen in Tokio komende zomer gewoon doorgaan. Dat meldt het IOC na een telefonisch onderhoud met vertegenwoordigers van alle betrokken internationale sportbonden.
"We verkeren in een ongekende situatie voor de hele wereld. De verspreiding van het coronavirus beïnvloedt de voorbereidingen op de Spelen en verandert van dag tot dag. Maar met nog vier maanden te gaan zien wij geen reden voor drastische maatregelen. Speculaties werken ook alleen maar contraproductief", liet het IOC weten.

Wel zullen de kwalificatieopties moeten worden aangepast vanwege het virus, dat de sportwereld heeft stilgelegd. Maar het IOC blijft erop vertrouwen dat de Spelen op 24 juli in de Japanse hoofdstad beginnen.

Het IOC moedigde, een uur nadat de UEFA het EK voetbal met een jaar uitstelde, atleten aan hun voorbereidingen op de Spelen zo goed als mogelijk voort te zetten. "We zullen ze ook zo veel mogelijk ondersteunen via de nationale olympische comité's en de diversen sportbonden. We hebben er vertrouwen in dat de vele maatregelen die de autoriteiten wereldwijd nemen zullen helpen het virus onder controle te houden."

Een uitdaging noemt het IOC het vervolg van de kwalificatieprocedures. 57 procent van de 11.000 atleten die in Tokio welkom zijn, zijn al geplaatst voor de Spelen. Voor de overige 47 procent gaat het IOC in de slag met de internationale sportbonden waarbij kwalificatie mogelijk wordt gebaseerd op huidige rankings of historische resultaten. Het virus, dat inmiddels 190.000 mensen heeft besmet en wereldwijd meer dan 7500 slachtoffers heeft geëist, heeft tot afgelasting van heel wat kwalificatietoernooien geleid. Maandag werd het bokstoernooi in Londen nog gestaakt.

Niet uitgesloten is dat er iets meer atleten kunnen deelnemen in Tokio. "Dat zal per geval worden bekeken", aldus het IOC dat begin april met nadere mededelingen over de kwalificatie komt. De komende dagen wordt verder gepraat met onder anderen vertegenwoordigers van nationale olympische comité's en vertegenwoordigers van sporters. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd