Topscorers Eredivisie seizoen 2010/2011
Topscorers Eredivisie seizoen 2010/2011 - © FOXSports.NL

In het seizoen 2010/'11: Eendagsvlieg Vleminckx topscorer van de Eredivisie

24 maart 2020
In de serie ‘In het seizoen…’ blikken we terug op memorabele prestaties uit het verleden. Vandaag kijken we terug naar het seizoen waarin de Belg Björn Vleminckx topscorer van de Eredivisie werd.

Het seizoen 2010/'11 zal met afstand de meest memorabele jaargang zijn in de carrière van Vleminckx. Twee seizoenen daarvoor speelde de carrière van de blonde spits zich nog af in de anonimiteit bij KV Mechelen. Met dertien goals in de Jupiler Pro League viel hij op bij N.E.C., dat 1,8 miljoen euro neerlegde om hem naar de Eredivisie te halen.

In zijn eerste seizoen in Nijmegen lukte het Vleminckx met acht goals nog niet om echt op te vallen. Maar een jaar later was dat wel anders.

​Vroeg op stoom

Al snel in het jaar dat zijn jaar zou worden drukte Vleminckx zijn stempel. In de eerste speelronde scoorde hij nog niet, maar bij een 3-5 zege op Willem II in de daaropvolgende Eredivisie-wedstrijd wierp Vleminckx de schroom van zich af met een hattrick.

Daar zou het qua drie treffers in één duel niet bij blijven. Ook FC Groningen (3-2) en De Graafschap (1-4) maakten in de eerste seizoenshelft nog kennis met de scoringsdrift van de destijds 24-jarige Vleminckx.

Halverwege de competitie stond Vleminckx al op dertien treffers. Ook in de beker had Vleminckx het net gevonden, maar kon hij zich verder niet laten gelden door een vroege uitschakeling bij FC Dordrecht (4-3, één treffer Vleminckx).

Roda op de knieën 

Vleminckx kwam uitstekend uit de winterstop, want in januari alleen al zou hij nog vier keer het net laten bollen. Dat terwijl N.E.C. in die drie wedstrijden drie keer gelijkspeelde.

Een schaarse periode rekte zich uit tot 1 mei met slechts twee nieuwe treffers. Maar op die bewuste dag zou Vleminckx de topscorersstrijd in zijn voordeel beslissen. Met vier treffers maakte de Vlaming Roda JC tot moes in een 5-0 overwinning.

Tijdens de laatste speelronde op bezoek bij Feyenoord zou Vleminckx niet meer tot scoren komen. Zijn 23 treffers blijken echter genoeg voor de topscorerstitel in de Eredivisie. Sowieso was de topdrie dat seizoen een opvallende. ADO-spits Dmitri Bulykin eindigde als tweede (21), Mads Junker completeerde het podium met twintig treffers namens Roda JC. 

Kluivert

Tijdens zijn droomseizoen had Vleminckx hulp van niet de minste. Patrick Kluivert trad namelijk in de zomer van 2010 toe tot de technische staf van N.E.C.

De voormalige topspits deed dat seizoen ervaring op in Nijmegen en zal Vleminckx ongetwijfeld de fijne kneepjes van het spitsenvak hebben bijgebracht.

 

Club Brugge

N.E.C. verpatste Vleminckx voor 3,3 miljoen euro aan Club Brugge, waarin hij in anderhalf jaar tijd niet meer de Vleminckx werd die men in Nederland had leren kennen.

Negen treffers in 39 duels verder vertrok de inmiddels 34-jarige puntaanvaller naar Turkije. Achtereenvolgens speelde hij voor Gençlerbirligi, Kayserispor en Göztepe, maar nergens kwam hij ook maar in de buurt van zijn scoringsdrift in dat bewuste seizoen in Nijmegen. 

In 2016 keerde Vleminckx terug in zijn vaderland om op het tweede niveau aan de slag te gaan bij Royal Antwerp. Promotie werd afgedwongen, maar de rol van Vleminckx bleef beperkt tot vijf treffers in achttien duels. In de Jupiler Pro League zou hij niet meer in actie komen. Afgelopen zomer streek Vleminckx, die tijdens zijn carrière ook opviel door zijn krachtige inworpen, bij de amateurs van FC Oppuurs. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 6 15 21
2 PSV 5 13 8
3 sc Heerenveen 6 13 3
4 Vitesse 5 12 7
5 Feyenoord 5 11 7
6 FC Twente 6 11 6
7 FC Utrecht 5 9 3
8 FC Groningen 5 7 -2
9 PEC Zwolle 6 6 -1
10 Willem II 6 5 -4
11 VVV-Venlo 6 5 -13
12 AZ 4 4 0
13 RKC Waalwijk 5 4 -5
14 Heracles Almelo 5 4 -6
15 ADO Den Haag 5 3 -6
16 FC Emmen 6 3 -5
17 Fortuna Sittard 5 2 -6
18 Sparta Rotterdam 5 2 -7