Manders: "Naarmate dit langer gaat duren, gaat het wel problemen opleveren"

Manders: "Streven nog altijd dat de Eredivisie 30 juni is uitgespeeld"

18 maart 2020
De ECV houdt hoop dat de Eredivisie nog voor juli is uitgespeeld. Dat geeft algemeen directeur Mattijs Manders aan in een vraaggesprek met FOX Sports.

Dinsdag werd het besluit genomen dat het EK een jaar is uitgesteld tot de zomer van 2021.  

"Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat dit het enige besluit is wat genomen kan worden. Iedereen had er ook wel rekening meegehouden."

"Maar we willen natuurlijk ook nog altijd onze competitie uitspelen. Iedereen had in de gaten: voor eind mei, dat is een mission impossible. Dus ik denk dat iedereen het een goed en wijs besluit vindt om het nu al bekend te maken."

Doemscenario's 

"We houden nog geen rekening met doemscenario's. Op dit moment is nog steeds het streven dat de Eredivisie op 30-6 volledig is uitgespeeld. Dat kan met of zonder publiek. Dat kan met midweekse programma's."

Iedere dag heeft Manders met de Eredivisie-clubs een conference call. "En we hebben een portal ingericht. Daar worden iedere dag op basis van actualiteit q&a bijgehouden. Inmiddels heeft ook de CED toegang tot dat portal. Dus ook de clubs uit de Eerste Divisie kunnen op die manier de meest recente ontwikkelingen volgen."

Daar kunnen de club terecht voor allerlei vragen die opdoemen tijdens de coronacrisis. "Mag mijn grasmeester het gras blijven? Hoe kom ik in aanmerking voor arbeidstijdverkorting?"

Arbeidstijdverkorting 

Manders vindt de situatie rond de vele aanvragen van clubs voor arbeidstijdverkorting en WW-uitkeringen nog niet zorgelijk. "Op deze manier probeer je toch gewoon iedereen aan boord te houden, totdat we weer met z'n allen aan de slag kunnen. Ik denk juist dat clubs dit doen om veiligheid voor personeel te waarborgen."

Dat voetbalclubs allemaal rijk zijn en geld over de balk gooien, noemt Manders een misvatting. "Als er niet gevoetbald wordt, droogt het heel snel op." Bang dat clubs omvallen is hij echter niet. "Maar het is wel zo dat naarmate dit echt langer gaat duren, en dan heb ik het over maanden, dat het problemen gaat opleveren. Het kan op termijn wel een onderwerp worden waar we over nadenken." (FOX Sports)