In het seizoen 1998/

In het seizoen 1998/’99: ‘Koning Co’ Adriaanse leidt Willem II de Champions League in

19 maart 2020
In de serie ‘In het seizoen…’ blikken we terug op memorabele prestaties uit het verleden. Vandaag kijken we terug naar hoe Co Adriaanse met Willem II doorstootte tot de Champions League en de ‘Tiran van Tilburg’ uitgroeide tot ‘Koning Co’.

Van degradatievrees naar Champions League in twee jaar tijd; Willem II presteerde aan het eind van de vorige eeuw het vrijwel onmogelijke. De middenmoter van de voorgaande jaren eindigde het Eredivisie-seizoen 1996/’97 op de vijftiende plaats, slechts één punt boven de degradatiezone. Met de komst van Adriaanse in de zomer van 1997 werd er gebroken met het verleden. Dit beek niet alleen in de resultaten op het veld, maar in alle geledingen van de Tilburgse club.

Topsportklimaat

De nieuwe trainer, die als hoofdjeugdopleiding van Ajax de successen van de Amsterdammers midden jaren 90 van dichtbij had meegemaakt, trok de teugels straks aan. De spelers moesten zich aan een reeks voorschriften houden, de fitheid werd opgeschroefd, supporters werden geweerd van trainingen en - als klap op de vuurpijl - zelfs de koffiejuffrouw van het spelershome moest het veld ruimen. Het onmiddellijke resultaat van het nieuwe topsportklimaat? Eén schamel punt na vijf wedstrijden.

Het treurige rendement zou voer voor kritiek zijn bij elke club, maar na alle voorgaande heisa kreeg Adriaanse het in de media dubbel en dwars voor de kiezen. Het etiket ‘Tiran van Tilburg’ was vervolgens snel geplakt. Ook bij Willem II bleek echter de aanhouder te winnen. In het geval van Adriaanse in speelronde 6, toen FC Volendam met maar liefst 5-2 werd verslagen. Het was de opmaat tot de opmars met onder meer overwinningen op Feyenoord (2-0) en PSV (4-1). Aan het einde van de rit had Willem II zich opgewerkt tot de vijfde plaats van de ranglijst met als beloning het eerste Europese ticket in 35 jaar tijd.

Ontketend

Het eerste seizoen was knap, wat volgde in het seizoen 1998/’99 was fenomenaal. Hoewel de competitiestart opnieuw niet denderend was – de club bivakkeerde halverwege de jaargang op de elfde plaats – begon de zon na de winterstop te schijnen. De ploeg met op dat moment nog relatief onbekende namen als Sami Hyypiä, Tomáš Galásek, Joris Mathijsen, Adil Ramzi en Mariano Bombarda wist met fraai voetbal maar liefst dertien van de volgende veertien wedstrijden te winnen. Alleen NAC pakte in Breda een punt tegen de ontketende formatie van Adriaanse.

Nadat PSV al onderuit was gegaan in Tilburg in oktober (4-2), kregen ook de latere kampioen Feyenoord (4-1) en Ajax (3-1) in de tweede seizoenshelft een oorwassing tijdens het bezoek aan het Koning Willem II Stadion. De ultieme beloning voor ‘Koning Co’ en zijn manschappen volgde tijdens de voorlaatste wedstrijd van het seizoen. Met een 0-2 zege bij SC Cambuur werd de tweede plaats veiliggesteld en was de plaatsing voor de Champions League een feit. De deelname aan het miljoenenbal zelf werd niet wat er mogelijk van werd verwacht - de Tilburgers sprokkelden slechts twee puntjes in een poule met Spartak Moskou, Girondins de Bordeaux en Sparta Praag– maar dat doet niets af aan de ongekende prestatie een half jaar eerder.

Duurloop

Waar de superserie van Willem II twintig jaar later nog altijd respect afdwingt, spreken ook de verhalen rondom Adriaanse & Co in Tilburg immer tot de verbeelding. De duurloop van 26 kilometer zal bijvoorbeeld voor altijd verbonden blijven aan het tijdperk. In de voorbereiding op zijn derde seizoen had de trainer een dag na een zware nederlaag in een oefenduel met AA Gent een onaangename verrassing voor zijn selectie in petto. De spelers moesten na een rit van dertien kilometer hun autosleutels inleveren, waarna ze terug naar het stadion moesten lopen. Alsof dit nog niet genoeg was; na de lunch werden de voetballers geacht om ook nog eens het hele stuk terug te lopen naar hun auto’s.

Verval

De blarentrekkende wandeltocht zorgde misschien nog voor een opleving op korte termijn, maar gedurende het derde seizoen gingen de prestaties achteruit. Na vijf wedstrijden stond de ploeg gelijk in punten met koploper Feyenoord, waarna opeenvolgende zware nederlagen tegen PSV (6-1) en Ajax (3-6) een teken aan de wand waren. De Tilburgers richtten zich nog een keer op, maar vanaf eind november begon het verval richting de uiteindelijke negende plaats op de eindrangschikking.

Adriaanse zou de laatste speelronde niet meer meemaken. Een week voor het einde van de competitie diende hij zijn ontslag in na een ontluisterende 1-4 nederlaag in eigen huis tegen degradatiekandidaat SC Cambuur. Het einde van Adriaanse was tevens het einde van het verblijf in de top van de Eredivisie voor de Tilburgers. De hoogste eindklassering deze eeuw was een zevende plaats in het seizoen 2003/’04, een jaar later werd als verliezend bekerfinalist nog een keer Europa gehaald. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 25 56 45
2 AZ 25 56 37
3 Feyenoord 25 50 15
4 PSV 26 49 26
5 Willem II 26 44 3
6 FC Utrecht 25 41 16
7 Vitesse 26 41 10
8 Heracles Almelo 26 36 6
9 FC Groningen 26 35 1
10 sc Heerenveen 26 33 0
11 Sparta Rotterdam 26 33 -4
12 FC Emmen 26 32 -13
13 VVV-Venlo 26 28 -27
14 FC Twente 26 27 -12
15 PEC Zwolle 26 26 -18
16 Fortuna Sittard 26 26 -23
17 ADO Den Haag 26 19 -29
18 RKC Waalwijk 26 15 -33