De Oranjeleeuwinnen
De Oranjeleeuwinnen - © Pro Shots

Oranjeleeuwinnen voorlopig niet in actie

19 maart 2020
De twee kwalificatieduels voor het Europees kampioenschap die de voetbalsters van het Nederlands elftal in april zouden spelen, zijn uitgesteld. De UEFA heeft dit besloten in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Het elftal van bondscoach Sarina Wiegman zou vrijdag 10 april in en tegen Kosovo spelen. Vier dagen later, dinsdag 14 april, stond in Groningen het duel met Estland gepland.

De duels worden nu ingehaald in de periode van 19 tot en met 27 oktober. Die week was eigenlijk bedoeld voor het spelen van de play-offs voor deelname aan het EK. De exacte speeldata en locaties worden later bekendgemaakt.

Nederland kan deelname aan het EK nauwelijks nog mislopen. Oranje is in groep A koploper met achttien punten uit zes duels.

Het is nog niet duidelijk wanneer het EK in Engeland precies is. Het toernooi staat gepland voor 7 juli tot en met 1 augustus 2021. Vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft de UEFA het EK voor mannen verplaatst naar 11 juni tot en met 11 juli 2021. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor het EK voor vrouwen.

De Europese voetbalbond liet dinsdag weten dat een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van nationale bonden en clubs, naar de opties kijkt. Het zou kunnen dat het toernooi met een jaar wordt verplaatst, naar de zomer van 2022. Het is ook een optie dat het EK in 2021 op een andere datum start. (ANP)