UEFA EURO 2020
UEFA EURO 2020 - © Pro Shots

Blunder UEFA: naam EK toch nog niet vastgesteld

20 maart 2020
De Europese voetbalunie UEFA heeft vrijdagavond excuses gemaakt voor een eerder bericht op Twitter over de naamgeving van het uitgestelde EK. Daarin liet de UEFA opvallend genoeg weten dat het naar de zomer van 2021 verschoven toernooi gewoon UEFA EURO 2020 genoemd zou worden.

Een paar uur later gaf de UEFA toe daarmee in de fout te zijn gegaan. "Voor alle duidelijkheid, er is nog geen beslissing genomen over de naam van het Europees kampioenschap dat in 2021 wordt gehouden. Het bericht op Twitter is per vergissing verstuurd."

De UEFA had eerder op de dag op Twitter verwezen naar een uitlegstukje op de eigen website over de coronacrisis en de daarmee samenhangende gevolgen voor onder meer de bonden, de clubs, de toernooien en de competities. "Het EK van 2021 zal bekend blijven staan als UEFA EURO 2020", viel daarin nogal resoluut te lezen. Dat bleek later echter veel te voorbarig. Het lijkt bovendien nogal vreemd om in 2021 een toernooi af te werken met het jaartal 2020 in onder meer het logo.

De UEFA wil echter sowieso vasthouden aan de geplande opzet van het EK. "We vertrouwen erop dat al onze twaalf speellocaties hetzelfde blijven, zodat het toernooi trouw blijft aan de oorspronkelijke visie: het organiseren van een echt Europees evenement, dat past bij de zestigste verjaardag van het EK."

Op de vraag wanneer het Europese voetbal weer kan overgaan tot de orde van de dag, bleef de UEFA het antwoord begrijpelijkerwijs schuldig. "Het is nu nog te vroeg om aan te geven wanneer er weer gespeeld gaat worden. Ook kunnen we nu nog niet zeggen of de finales van de Champions League en de Europa League op de geplande data en op de aangewezen locaties kunnen doorgaan. Als de situatie verbetert, is het ons doel om tegen het einde van het huidige seizoen, 30 juni 2020, alle Europese en nationale clubcompetities te voltooien." (ANP)