Maurits Hendriks
Maurits Hendriks - © ANP

Technisch directeur Hendriks na uitstel Spelen: "Focus je op je gezondheid"

24 maart 2020
Technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF heeft de Nederlandse sporters opgeroepen zich volledig te gaan focussen op hun gezondheid.

Nu duidelijk is dat de Olympische Spelen van Tokio komende zomer niet doorgaan, kunnen de atleten volgens Hendriks voorlopig even wat afstand nemen van de sport.

"Dit is een bevestiging van wat we de afgelopen weken al zagen", zegt Hendriks in een eerste reactie. "Zolang de wereld niet 'coronaveilig' is, kunnen we nooit de Spelen houden." 

"Het is nu vooral belangrijk om tegen sporters te kunnen zeggen: focus je op je gezondheid, pas je trainingsprogramma's wat aan en laat het verzoek van de regering om zoveel mogelijk thuis te blijven prevaleren. Dat is nu gelukkig mogelijk. We weten dat de Spelen in ieder geval niet voor januari zullen plaatsvinden."

Data

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft nog geen nieuwe data vastgesteld voor de Spelen, alleen dat ze uiterlijk in de zomer van 2021 worden gehouden. "Dit geeft ons de kans om zorgvuldig na te denken over bepaalde dingen, daar gaan we verder met het IOC over in gesprek."

"We moeten ook kijken naar het moment waarop de Spelen nu gaan plaatsvinden. Misschien kunnen we dat nu niet op het allerheetste moment doen", aldus Hendriks, die daarmee ook niet uitsluit dat de Spelen bijvoorbeeld in het voorjaar worden gehouden. In de zomer is het zo heet in Tokio, dat de marathon al was verplaatst naar het noordelijker gelegen Sapporo.

"We hebben nu tijd, dat voelt als een verlichting", aldus Hendriks. "Maar je zal zien dat er morgen al weer heel veel vragen beginnen te leven bij sporters, coaches en grote organisaties. We zullen nog heel wat oplossingen moeten bedenken met elkaar." (FOX Sports/ANP)