In het seizoen 1998/’99: Van Nistelrooij goalgetter in debuutjaar bij PSV

In het seizoen 1998/’99: Van Nistelrooij goalgetter in debuutjaar bij PSV

26 maart 2020
In de serie ‘In het seizoen…’ blikken we terug op memorabele prestaties uit het verleden. Vandaag kijken we terug naar hoe Ruud van Nistelrooij in zijn debuutjaar bij PSV definitief naam maakte als goalgetter en in de voetsporen van de legendarische Coen Dillen trad.

Van Nistelrooij, die ooit zijn eerste balletje trapte op de velden van VV Nooit Gedacht, deed in zijn eerste seizoen bij PSV wat vrijwel niemand een jaar eerder had kunnen denken. De toen 22-jarige aanvaller tekende tijdens de jaargang 1998/’99 voor 31 competitietreffers, één meer dan zijn totale doelpuntenproductie van de vijf voorgaande jaren. Hij werd daarmee de eerste PSV’er met meer dan dertig goals sinds de legendarische Coen Dillen.

Middenvelder

Een van de redenen voor de relatief magere oogst in zijn vroege jaren, was de positie van Van Nistelrooij. Bij FC Den Bosch, waar hij zijn profdebuut maakte tijdens het seizoen 1993/’94, speelde hij centraal op het middenveld en zorgde Anthony Lurling voor de doelpunten. Mede hierdoor kwam hij niet verder dan zeventien treffers in 69 duels voor de Brabantse formatie.

Na zijn transfer naar sc Heerenveen in de zomer van 1997 werd hij echter opnieuw ‘uitgevonden’ door de Friese trainersstaf en schoof hij een linie op. De nieuwbakken spits betaalde het vertrouwen van Foppe de Haan & Co terug met dertien competitietreffers en een recordtransfer van een kleine 7 miljoen euro naar PSV een jaar later.

Ketchup

Ondanks zijn nieuwe reputatie, had Van Nistelrooij even nodig om op gang te komen bij een PSV, dat haperde tijdens de eerste maanden van het seizoen. Hij scoorde in zijn tweede wedstrijd tegen zijn oude club Heerenveen en pikte een goaltje mee in het duel met RKC Waalwijk, maar na vijf wedstrijden stond de teller ‘nog maar’ op twee. Zijn latere uitspraak - "Doelpunten zijn als ketchup. Als ze eenmaal komen, dan blijven ze komen." – bleek echter ook al op zijn eerste jaar bij PSV van toepassing.

Hoewel de ploeg van trainer Bobby Robson links en rechts punten bleef morsen, zette Van Nistelrooij zijn vizier op scherp. In zijn volgende negen wedstrijden scoorde hij maar liefst twaalf keer, inclusief een hattrick tegen Sparta. Ook na de winterstop bleef de doelpuntenmachine op vol vermogen draaien. Slechts in twee wedstrijden stond zijn naam niet op het scoreformulier, maar met vijftien goals in de overige dertien duels liep hij gedurende de tweede seizoenshelft precies één op één.

Van Nistelrooij eindigde het seizoen uiteindelijk als topscorer van de Eredivisie met 31 treffers, zeven meer dan runner-up en ploeggenoot Luc Nilis. Ondanks de indrukwekkende productie van de trefzekere tandem, kwam PSV niet verder dan de derde plaats achter kampioen Feyenoord en de verrassende nummer twee Willem II.

Dillen

Voor Van Nistelrooij was het echter een jaar om niet snel te vergeten. Hij werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar, speelde zijn eerste wedstrijden voor Oranje én werd de eerste PSV’er sinds Coen Dillen die meer dan dertig keer in een seizoen wist te scoren. De PSV-legende is nog altijd nationaal recordhouder met 43 doelpunten in 1956/’57. Drie jaar later eindigde Dillen eveneens met 31 treffers achter zijn naam.

Van Nistelrooij hield wel grote namen als Willy van der Kuylen (28), Wim Kieft (28), Romário (25) en Ronaldo (30) achter zich op de eeuwige PSV-lijst. Een jaar later was hij hard op weg om deze illustere voorgangers op nog grotere achterstand te zetten en zelfs de ontastbaar geachte Dillen te bedreigen. Hij tekende tijdens het seizoen 1999/’00 voor het fenomenale aantal van 29 goals in 23 wedstrijden, maar een knieblessure dwarsboomde zijn jacht op Dillen. Zelf zou hij drie jaar later gepasseerd worden door Mateja Kezman, die in 2002/’03 tot 35 doelpunten namens PSV kwam. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 6 15 21
2 PSV 5 13 8
3 sc Heerenveen 6 13 3
4 Vitesse 5 12 7
5 Feyenoord 5 11 7
6 FC Twente 6 11 6
7 FC Utrecht 5 9 3
8 FC Groningen 5 7 -2
9 PEC Zwolle 6 6 -1
10 Willem II 6 5 -4
11 VVV-Venlo 6 5 -13
12 AZ 4 4 0
13 RKC Waalwijk 5 4 -5
14 Heracles Almelo 5 4 -6
15 ADO Den Haag 5 3 -6
16 FC Emmen 6 3 -5
17 Fortuna Sittard 5 2 -6
18 Sparta Rotterdam 5 2 -7