Samenvatting Portugal - Nederland

On This Day: De wederopstanding van Oranje

26 maart 2020
Exact twee jaar geleden begon de revival van Oranje onder bondscoach Ronald Koeman. In Genève werd angstgegner Portugal tijdens een oefenduel met 0-3 verslagen. Na mislukte kwalificatiecampagnes voor het EK in 2016 en het WK in 2018 begon het Nederlands elftal op 26 maart 2018 aan de wederopstanding.

Drie dagen voor de ontmoeting met Portugal had Ronald Koeman nog een valse start beleefd als bondscoach met een oefennederlaag in Amsterdam tegen Engeland (0-1). Het leek een bevestiging voor de staat waarin het Nederlands elftal verkeerde. Sinds 2014 kon Oranje geen vuist meer maken tegen grote voetballanden.

Een elftal met drie centrale verdedigers, debutant Hans Hateboer en Patrick van Aanholt als wingbacks en Bas Dost als spits verloor van Engeland door een tegendoelpunt van Jesse Lingard. Het paste op dat moment perfect in het negatieve sentiment rondom Oranje.

De Memphis-factor

Op 26 maart was alles anders. Koeman trad opnieuw aan met vijf verdedigers, maar zonder een 'klassieke' centrumspits. Bas Dost nam plaats op de bank waardoor er ruimte was voor een extra middenvelder. De voorhoede bestond uit Ryan Babel en spits Memphis Depay. Een gouden greep. 

Portugal - dat het in het verleden altijd wel raad wist met het klassieke 4-3-3 van het Nederlands elftal - had geen antwoord op het dynamische spel van het 'nieuwe Oranje'. Memphis scoorde de 0-1, stond als balvaste spits aan de basis van de 0-2 en nam de vrije trap die indirect leidde tot de 0-3 van Virgil van Dijk.  

Memphis in extase na een doelpunt tegen Portugal | Pro Shots

Stijgende lijn 

De nieuwe aanvalsleider van het Nederlands elftal stond op in Genève en de formule voor hernieuwd succes van het Nederlands elftal was gevonden door Ronald Koeman. Met Memphis als speerpunt van de aanval en grote aanjager van Oranje.

Het Nederlands elftal imponeerde in de Nations League met fraaie overwinningen op Duitsland en Frankrijk. Bovendien veroverde Nederland voor het eerst sinds 2014 weer een ticket voor een eindtoernooi. De basis werd gelegd op 26 maart 2018.

(FOX Sports)