Veldwijk moet wennen in Zuid-Korea: "Ik ben nog nooit alleen geweest"

Veldwijk: "Ziyech liet appjes zien van Lampard, ik werd helemaal gek"

26 maart 2020
Lars Veldwijk - spits van Jeonbuk Hyundai Motors FC - deelt vanuit Zuid-Korea zijn ervaringen met Fresia Cousiño Arias en spreekt over de transfer van vriend Hakim Ziyech naar Chelsea, zijn warme gevoel bij Sparta en de manier waarop ze in Zuid-Korea het coronavirus onder controle hebben gekregen.

Veldwijk kreeg in Zuid-Korea bijna direct te maken met het coronavirus. Vlak na de eerste kennismaking met zijn nieuwe thuisland ging hij drie weken op trainingskamp op Spanje met Jeonbuk FC. Toen hij terugkwam in Zuid-Korea was de impact merkbaar.

"Europa heeft coronavirus zwaar onderschat"

"Toen we terugkwamen van trainingskamp merkte je meteen dat er een hele andere sfeer was. Er is hier officieel nooit echt een quarantaine geweest, maar ze hebben het hier zo serieus genomen vanaf het begin. Elke dag worden er geloof ik meer dan 15.000 mensen getest. Dat heeft wel resultaat opgeleverd, want de laatste weken zijn de meldingen telkens onder de honderd personen", aldus Veldwijk.

"Eerst werd er in Nederland nog lacherig over gedaan dat ik met een mondkapje liep en met handschoentjes van de tandarts. Europa heeft het gewoon zwaar onderschat, denk ik. De impact zie je in Europa, ook in het voetbal."

Lost in translation

De Nederlandse oud-spits van Sparta Rotterdam kan bij zijn nieuwe club wel gewoon trainen, maar moet vooral vanwege de taal nog even wennen aan zijn nieuwe leefomgeving. "Google Translate is mijn grootste vriend. Slechts de helft van mijn team spreekt een beetje Engels. En maar drie of vier spreken het goed. Mijn coach is Portugees, zijn besprekingen worden vertaald in het Koreaans, daarna krijg ik een vertaling in het Engels van de assistent-coach."

Veldwijk probeerde zijn jonge Zuid-Koreaanse ploeggenoten al wel wat Nederlandse cultuur bij te brengen. Het typische Nederlandse snoepgoed drop viel echter niet in de smaak bij zijn teamgenoten. "Ik heb het maar niet aan de oudere spelers gegeven, twee jonge jongens gingen er helemaal slecht op. Ik hield het niet meer, haha."

De 28-jarige aanvaller had graag wat dichter bij huis willen blijven: "Als voetballer heb je niet altijd de keuze of de luxe om uit heel veel clubs te kunnen kiezen. Het financiële aspect speelt hier ook in mee omdat ik 28 ben, maar had liever de stap wat dichter bij huis gehad."

Warme herinneringen aan Spangen

Als Veldwijk wordt gevraagd naar de club waar hij zijn beste tijd hoeft hij niet lang na te denken. "Ik heb na een rotjaar in Groningen bij Sparta echt een fantastisch jaar gehad met de promotie. Ook in de moeilijke tijd dit seizoen waarin de spits bankzitter was, bekoelde de liefde niet. "Dankzij mijn teamgenoten kwam ik toch elke dag met een lach naar de club. De kleedkamer was zo gezellig dat het toch altijd wel leuk was." 

Bij PEC Zwolle beleefde Veldwijk een hilarisch moment. Na een rode kaart voor Mickey van der Hart nam de aanvaller zijn plek onder de lat in. "Ik kon de lach niet van mijn gezicht krijgen, toen ik op goal moest."

Ziyech

Veldwijk is goed bevriend met Hakim Ziyech en is blij dat de artiest van Ajax eindelijk zijn felbegeerde toptransfer te pakken heeft. "Fantastisch, echt heel mooi. Ik was een paar weken geleden in Nederland, toen waren bij elkaar. Typisch Hakim, hij liet zo zijn telefoon zien met een WhatsApp-gesprek met Frank Lampard. Ik werd helemaal gek, maar hij blijft er dan zo mooi nuchter onder."

"Chelsea en Ziyech probeerden het voor januari, dat is toen niet gelukt. Hij heeft echt gewacht op een topclub, ik vind het hartstikke mooi dat hij nu beloond is."

Bekijk ook het gesprek van Fresia met AS Roma-aanvaller Justin Kluivert: 

(FOX Sports)

Gerelateerd