30 for 30
30 for 30 - © FOXSports.NL

FOX Sports introduceert: ESPN’s bekroonde serie 30 for 30

30 maart 2020
De mooiste sportverhalen in beeld gebracht door de beste regisseurs. Met dat idee kwamen twee medewerkers om de dertigste verjaardag van sportzender ESPN te vieren. Het mondde uit in een reeks die inmiddels meer dan 90, veelal bekroonde en geroemde, documentairefilms heeft opgeleverd.

Al vanaf de eerste reeks van dertig films kregen de regisseurs een ruim budget en de volledige creatieve vrijheid om een documentaire te maken over hun favoriete sportverhaal. 

Veel van deze documentaires zijn de komende tijd te zien op FOX Sports. Prominente sporters worden geëerd, de mooiste wedstrijden door hoofdrolspelers herbeleefd en krijgen de meest onwaarschijnlijke verhalen uit de kantlijn van de sportwereld een groot podium. 

Niet alleen de traditionele Amerikaanse sporten komen aan bod, maar ook voetbal. Zo maakt de documentaire 'The Two Escobars' veel indruk. Voetballer Andrès Escobar moet een eigen doelpunt op het WK 1994 met de dood bekopen, terwijl zijn naam- en landgenoot Pablo Escobar 's werelds grootste drugsimperium runt.

'George Best: All By Himself' is een document over het leven van de getalenteerde en excentrieke Noord-Ier. De man die wonderen kon verrichten met de bal vocht tegen zijn demonen en zocht heil in de drank. 

De NBA krijgt uitgebreid de aandacht bij 30 for 30. In het driedelige epos 'Celtics/Lakers: Best of Enemies' word je de jaren '80 ingezogen en kun je genieten van de rivaliteit tussen legendes Larry Bird en Magic Johnson. In 'The Announcement' gaat het vizier extra op Johnson: hij maakt in 1991 bekend dat hij is besmet met HIV.

The Announcement | FOXSports.NL
 

'The Magic Moment' gaat over Orlando Magic met een jonge Shaquille O'Neal, dat het machtige Chicago Bulls van Michael Jordan uitschakelt en in 'Jordan Rides the Bus' het verhaal van de beste basketballer aller tijden, die het als honkballer probeert te maken. 'Rodman: For Better or Worse' documenteert het leven van de meest excentrieke basketballer ooit: Dennis Rodman.

Ook voor honkbal wordt ruim baan gemaakt. Wat dacht je bijvoorbeeld van 'Four Days in October': na 86 jaar kommer en kwel wint Boston Red Sox na een 3-0 achterstand in de best-of-seven-serie van aartsrivaal New York Yankees. Over kommer en kwel gesproken: 'Catching Hell' gaat over Cubs-fan Steve Bartman, die jarenlang als paria door het leven ging in Chicago omdat híj een makkelijke 'nul' voor zijn team voorkwam, waarna de 'lovable losers' alsnog verloren.

In 'Deion's Double Play' zien we hoe Deion Sanders binnen 24 uur twee play-offwedstrijden in de MLB en een wedstrijd in de NFL speelt en daar ruim 3.000 kilometer voor moet rijden.

We blijven bij de NFL: het tweedelige 'Vick' gaat over quarterback Michael Vick, die als eerste Afro-Amerikaanse speler als eerste werd gekozen in de draft. Hij maakt zijn belofte meer dan waar, maar beland achter de tralies, wegens betrokkenheid bij hondengevechten.

In 1962 had de universiteit van Mississippi een ongeslagen college footballteam. Juist in dat seizoen groeide een protestactie tegen de eerste zwarte student op de universiteit uit tot hevige rellen op de campus. Er vielen twee doden en 300 mensen raakten gewond. Ook vijftig jaar later heeft deze gebeurtenis nog altijd invloed op de Amerikaanse staat en dit wordt verteld in 'Ghost of Ole Miss'.

Boksen is een andere sport waar in 30 for 30 veel aandacht is. Zo gaat '42 to 1' over Buster Douglas, die als gigantische underdog de tot dan nog ongeslagen Mike Tyson knock-out sloeg. In 'Chasing Tyson' wordt de strijd tussen Iron Mike en Evander Holyfield belicht, wat uitmondde in het deels afgebeten oor van Holyfield.

Chasing Tyson | FOXSports.NL

Last but not least: in Muhammad and Larry het verhaal van het voorlaatste gevecht van Muhammad Ali. De legendarische bokser stond in oktober 1980 tegenover zijn vriend en voormalige sparring partner Larry Holmes in een uiterste poging om nog een wereldtitel aan zijn palmares toe te voegen.

 

Hieronder het 30 for 30-schema voor de komende weken, het hele schema zie je in onze tv-gids:

Muhammad and Larry Maandag 30 maart 21.00 uur
Rodman: For better or worse Dinsdag 31 maart 20.30 uur
George Best, All by himself Woensdag 1 april 20.30 uur
The Real Rocky Zaterdag 4 april 21.00 uur
Chasing Tyson Maandag 6 april 20.30 uur
Catching Hell Dinsdag 7 april 20.30 uur
This is what they want Woensdag 8 april 20.30 uur
Hit it hard Donderdag 9 april 20.30 uur
42 to 1 Vrijdag 10 april 21.00 uur
Reggie Miller vs The New York Knicks Zondag 12 april 21.30 uur
Believeland Zondag 12 april 22.45 uur