Gaby Jallo
Gaby Jallo - © Pro Shots

Vergeten Voetballers: Gaby Jallo

30 maart 2020
Tegenwoordig is hij werkzaam als verkoper bij de Decathlon in Enschede, voorheen linksback op het hoogste niveau in Nederland.

We hebben het hier over Gaby Jallo. 31 jaar is hij pas. Geboren in Syrië, opgegroeid in Overijssel.

Nadat hij de gezamenlijke voetbalopleiding van FC Twente en Heracles Almelo had doorlopen, beleefde hij bij laatstgenoemde club zijn doorbraak. Trainer Gertjan Verbeek laat Jallo kennismaken met de Eredivisie, en de Eredivisie met Jallo.

Looms 

Bij Heracles moet hij Mark Looms lang voor zich dulden op de linksbackpositie. Te lang, want in de zomer van 2012 acht hij de tijd rijp om elders voor zijn kansen te gaan. Willem II wordt de nieuwe broodheer van de dan 23-jarige Jallo.

In zijn eerste seizoen in Tilburg degradeert Jallo met Willem II uit de Eredivisie. Het zou gelijk zijn laatste seizoen op het hoogste Nederlandse podium betekenen. Met 27 duels in de benen heeft Jallo best een aandeel in de snelle terugkeer naar de Eredivisie, maar in plaats van mee teruggaan, is FC Emmen de club die hem in de Eerste Divisie houdt.

Twee seizoenen, 42 wedstrijden en één doelpunt verder is het plots gedaan met het profbestaan van Jallo. 27 is hij als de sympathieke Enschedeër van het voetbaltoneel verdwijnt. Nog even is hij op proef bij Go Ahead Eagles, maar zijn carrière houdt op in Emmen.

Ontwapenend gebaar 

Zijn sympathie komt tot uiting als speler van Willem II in de Eredivisie in een uitwedstrijd bij AZ. In zijn emotie reageert Jallo zich in eerste instantie af op een assistent-scheidsrechter die in zijn nadeel beslist, maar in een split-second bedenkt de verdediger zich. Het excusesgebaar dat hij binnen een handomdraai maakt is ontwapenend en zelden vertoond in de voetballerij. 

De actie vond plaats kort na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, die heel Nederland opschrikte. 

"Ik wilde eventjes m'n emotie tonen", zou Jallo bij Eredivisie Live terugblikkend zeggen over zijn actie. "Maar toen hield ik me heel even in. Als je je verstand erbij houdt... hij verandert heus niet van kant als je protesteert."(FOX Sports)