Muhammad Ali
Muhammad Ali - © ANP

Kees Jansma: "In de nacht gingen de lichten aan voor Muhammad Ali"

4 april 2020
Het is Muhammad Ali-week op FOX Sports. De gehele week kun je genieten van de meest memorabele momenten en bokspartijen van een van de grootste sporters aller tijden. Voormalig FOX Sports-presentator Kees Jansma maakte Ali van dichtbij mee, toen hij zich voorbereidde op de legendarische ‘Rumble in the Jungle’ in voormalig Zaïre.

Ali overleed op 3 juni 2016 op 74-jarige leeftijd. "Mijn gedachten gingen snel terug naar september 1974, in Kinshasa. Rumble in the Jungle, hét gevecht tussen Ali en George Foreman. Ik mocht daar als enige Nederlander naar toe, was daar zelfs een van de weinige witte journalisten", vertelde Jansma aan FOX Sports naar aanleiding van het overlijden van Ali.

"Ik was daar een paar dagen toen Ali mij op een bepaald moment aanwees: 'You, European.' Ik mocht een vraag stellen en kwam met het briljante 'Wie gaat er winnen?' Op die wat obligate vraag kwam een prima antwoord. Want Ali vond het een zeer goede vraag, waardoor hij twijfels kon wegnemen bij de mensen die nog niet zeker van hem waren."

Onvergetelijk onthaal

Het onthaal van Ali op het vliegveld van de toenmalige hoofdstad van Zaïre was onvergetelijk. "Daar stond honderdduizend man. Zijn vliegtuig kon eerst ook niet landen. In Zaïre, dat onafhankelijk was geworden van België, noemde hij Foreman 'een Belg'. Hij liet dus meteen merken dat hij goed van de tongriem was gesneden."

Het memorabele onderonsje tussen Foreman en Ali ging uiteindelijk voorbij aan Jansma. "Foreman had een klap op zijn oog gekregen tijdens de training, waardoor het gevecht werd uitgesteld. Uiteindelijk duurde dat zes weken. Het geld van het weekblad Accent, waar ik toen voor schreef, was op. Hoewel het voor mij – niet behorend bij de inner circle van de bokswereld – soms eenzaam was daar, was het vooral formidabel om dat hele circus bij te wonen."

Die eerste ontmoeting bleek de enige tussen Jansma en Ali. "Vanaf de tribune heb ik hem op de Spelen van 1996 de olympische vlam zien aansteken. Ook dat was een eerbetoon voor Ali. Ik ben hem altijd blijven volgen, denk dat ik alles wat over hem gepubliceerd is wel heb gelezen."

Lichten aan

"Miljarden keken zijn gevechten. In Nederland zag je om drie uur ´s nachts de lichten aangaan", zegt Jansma. Maar Ali viel niet alleen op door zijn status als boksheld. Als tegenstander van de Vietnam-oorlog weigerde hij af te reizen naar het Aziatische land. Het kwam hem op een schorsing van drie jaar te staan.

"Ik heb het altijd heel bijzonder gevonden wat hij daarover heeft gezegd: 'Ik wil niet vechten met vreemden die ook vrede willen.' Hij werd eerst verbannen, maar later onderscheiden en totaal geaccepteerd. Ali heeft een stempel gedrukt op de maatschappij."  (FOX Sports)

Zaterdag om 22.00 uur op FOX Sports 1: Muhammad Ali - George Foreman (1974, Rumble in the Jungle)

Zaterdag om 22.50 uur op FOX Sports 1: Muhammad Ali - Joe Frazier III (1975, Thrilla in Manilla)