Hans Kraay jr. en Peter Bosz als tegenstanders
Hans Kraay jr. en Peter Bosz als tegenstanders - © ANP

Dit zijn de beste elf oud-teamgenoten van Hans Kraay jr.!

1 april 2020
Woensdagavond zendt FOX Sports de documentaire 'George Best: All by Himself' vanaf 20.30 uur uit over de begenadigde Noord-Ier, die bij San Jose Earthquakes teamgenoot was van onze eigen Hans Kraay jr.

Ter ere daarvan hebben wij hem gevraagd zijn beste teamgenoten in een elftal te gieten!

Het elftal aan medespelers van Hans Kraay jr. | FOXSports.NL

We beginnen in het doel met Jan van Grinsven. De ​Sliert van de Vliert​ speelde vrijwel zijn gehele carrière voor FC Den Bosch, maar maakte een paar jaar een uitstapje naar MVV. Van Grinsven keepte bijna 500 wedstrijden, maar staat vooral bekend om dé omhaal van Marco van Basten, die hij uit het net moest vissen.

 

 

Op de backposities twee spelers uit de Feyenoord-jeugd. Sjaak Troost gold als een uitstekende rechtsback en speelde vier interlands. Op het gewonnen EK van '88 zat hij bij de selectie, maar speelde hij geen minuut. Vorig jaar nam hij als interim technisch directeur het stokje over van Martin van Geel bij Feyenoord. Inmiddels heeft Frank Arnesen die functie overgenomen.

De onlangs overleden Carlo de Leeuw bestrijkt de linkerflank. De Leeuw was een goede voetballer en na zijn actieve carrière lang de materiaalman bij Feyenoord. In die rol was hij geliefd door alles en iedereen binnen en buiten Feyenoord. Zijn overlijden maakte veel impact, ook bij Hans Kraay jr. zelf.

Centraal achterin staan Martin Haar en Steve Foster. Met de Engelsman speelde Kraay jr. samen bij Brighton. In dienst van die club mocht Foster drie keer voor Engeland uitkomen. Haar kent Kraay jr. vanuit zijn tijd bij HFC Haarlem. Na zijn spelerscarrière vervulde hij de afgelopen twintig jaar meerdere rollen in de trainersstaf bij AZ

Op het middenveld drie bekende namen: Guus Hiddink, Peter Bosz en Marcel Brands. Als jonkie toog Kraay jr met Hiddink naar San Jose waar de twee samen speelden met George Best. Hiddink maakte na zijn carrière vooral naam als trainer met een palmares waar je misselijk van wordt: zes Eredivisie-titels, vier KNVB Bekers en de Europa Cup I met PSV, het WK voor clubteams met Real Madrid en een FA Cup met Chelsea.

Brands en Bosz zijn nog volop actief in het voetbal. Brands is na technisch directeurschap bij RKC, AZ en PSV nu de technische baas bij Everton. Peter Bosz timmert als trainer flink aan de weg en heeft Bayer Leverkusen nu onder zijn hoede.

De kracht van het elftal ligt voorin. In de persoon van Ruud Gullit staat een van de beste Nederlandse voetballers aller tijden rechtsbuiten. Bij Feyenoord, PSV, AC Milan, Sampdoria en in zijn nadagen bij Chelsea, maakte de Zwarte Tulp furore. Het begon echter allemaal in Haarlem, waar hij samen met Kraay jr. speelde.

In de spits nog een Ruud. Van Nistelrooij begon zijn carrière bij FC Den Bosch en speelde daar samen met Kraay jr. Het was het begin van een fantastische loopbaan: via sc Heerenveen en PSV bereikte ​Van The Man​ de absolute top bij Manchester United en Real Madrid.

Last but not least: George Best. De in 2005 overleden Noord-Ier was na veel omzwervingen in San Jose beland. Best zal voor altijd herinnerd worden aan zijn genialiteit bij Manchester United in de jaren '60 en '70, maar ook aan de drank, waar hij uiteindelijk aan ten onder ging. (FOX Sports)

George Best: All by Himself, zie je woensdag vanaf 20.30 uur op FOX Sports 1