Verbeek: "Grote kans dat het avontuur aan het eind van het seizoen erop zit"

Verbeek: "Vanaf 1 april krijgen we geen salaris meer"

2 april 2020
Gertjan Verbeek ging in Australië het avontuur bij Adelaide United, maar bevindt zich momenteel met zijn staf in selectie in een benarde positie. Net als bij alle andere clubs zijn de salarissen per 1 april bevroren. Verbeek is kwaad over de handelswijze van Australische clubeigenaren en de manier waarop hij en zijn spelers zijn behandeld.

Verbeek beleeft een jaar met hoogte- en dieptepunten in Australië. De Nederlandse trainer beleefde een sportief hoogtepunt met bekerwinst, maar hij maakte ook de ernstige situatie met de bosbranden mee en wordt nu geconfronteerd met de gevolgen van het coronacrisis. "Maandag hebben we te horen gekregen van de club dat we alle voetbalactiviteiten moeten staken", aldus Verbeek vanuit Adelaide. 

Waar Europese club salarissen korten in overleg met spelers, hanteren de Australische clubeigenaren een rigoreuzere werkwijze, zo ondervonden Verbeek en zijn spelers. "Vanaf 1 april krijgen we geen salaris meer, we zitten zonder inkomen."

Verbeek is niet alleen kwaad over de maatregel - geen salaris, maar wel doorwerken en individueel trainen in aanloop naar een mogelijke hervatting van de competitie - maar vooral over de wijze van communiceren van de clubs. De werknemers van Adelaide kregen slechts een brief op de deurmat, Verbeek werd bijgepraat via zijn technisch directeur. De Nederlandse eigenaar Piet van der Pol hield zich stil richting zijn trainer. "Het bevreemd me dat hij nog geen contact heeft gezocht." 

De maatregelen leiden tot problemen bij de spelers van Adelaide United. "Hier zijn geen Barcelona-salarissen, jongens komen echt in de problemen op deze manier." De 57-jarige trainer kan het zelf langer uitzingen, maar is op zijn zachtst gezegd ook 'not amused' en gaat de strijd aan met zijn club: "Ik doe mijn werk en vecht het aan dat ik niet betaald wordt." 

Het tweejarige avontuur van Verbeek zou dan ook wel eens vervroegd ten einde kunnen komen. "Het gaat hier als een nachtkaars uit. Als je nu niet betaald wordt, hoe moet dat dan volgend jaar? Ik ben hier niet voor het grote geld hierheen gegaan, maar als ze nu gaan korten op mijn salaris dan moet ik bijna geld meebrengen." (FOX Sports)