Foppe de Haan en Jong Oranje zijn opnieuw Europees kampioen
Foppe de Haan en Jong Oranje zijn opnieuw Europees kampioen - © Pro Shots

De gouden jaren van Foppe's Jong Oranje: 2007

5 april 2020
Foppe de Haan leverde in 2006 en 2007 een unieke prestatie door twee keer achter elkaar Europees kampioen te worden met Jong Oranje. Het zijn de enige twee EK-titels in de historie van Jong Oranje. FOX Sports blikt terug op de zegetochten van Foppe en zendt de spectaculaire halve finales en finales van beide toernooien opnieuw uit. Zondag gaan we terug naar het jaar 2007, waarin Jong Oranje zijn Europese titel uit 2006 glansrijk prolongeerde.

Uitgerekend in zijn geliefde Heerenveen boekte De Haan met zijn pupillen in de eerste wedstrijd direct een overwinning.

Israël werd dankzij een vroege treffer van Ajacied Hedwiges Maduro over de knie gelegd. Dat doelpunt was trouwens geen toeval, zo geeft De Haan zelf aan: "Het was uit een vrije trap bij de tweede paal. Het is leuk als dingen die je instudeert ook lukken."

Het had overigens weinig gescheeld of Maduro was helemaal niet eens van de partij op het jeugdtoernooi in eigen land. "Ajax was niet blij dat ik het toernooi wilde spelen, ik heb het er zelf een beetje doorheen gedrukt", zo licht Maduro toe. "Ajax vond het roofbouw. Ze speelden daarnaast voorronde Champions League, dus ik snapte het punt van Ajax wel. Maar er was in die tijd heel veel discussie en wrijving."

Jong Portugal

Omdat Maduro uiteindelijk zelf mocht beslissen of hij actief wilde zijn op het EK, kon De Haan alsnog een beroep doen op de gewillige middenvelder. Dankzij zijn treffer ging Jong Oranje met een goed gevoel de tweede wedstrijd in, tegen het lastige Jong Portugal.

De Haan: "Dat was misschien wel de meest cruciale wedstrijd, want zij hadden echt een goed team. Maar die wonnen we ook en haalden toen ook nog eens de Olympische Spelen; alles ging zoals je graag zou willen." Die plaatsing voor de Spelen in Peking van 2008 betekende de eerste Nederlandse deelname sinds 1952.

Jong Oranje won even knap als krap tegen de Portugezen. Nadat Ryan Babel en Maceo Rigters de score naar een comfortabele 2-0 hadden getild, maakte Miguel Veloso het al snel weer spannend. Met samengeknepen billen en het nodige kunst- en vliegwerk hield de ploeg van De Haan echter wel stand.

Jong België

Tegen buurland België volstond een gelijkspel om door te dringen naar de halve finale van het EK. Het goede nieuws daarbij was dat ook België aan een punt genoeg had. De wedstrijd eindigde dan ook niet geheel verrassend in een 2-2 gelijkspel.

Maduro verklaart de ‘salonremise’: "Veel Belgen speelden in de Nederlandse competitie. We hadden allebei een punt nodig. Vanaf het laatste kwartier vonden we het wel goed."

Jong Engeland

In de halve finale trof Jong Oranje de leeftijdsgenoten van Engeland. Maduro herinnert zich nog goed hoe moeilijk het was om tegen de stugge Engelsen iets te creëren. "De wedstrijd was op slot en toen scoorde Engeland. We hadden veel moeite om erdoorheen te komen. Pas in het laatste half uur vonden we de oplossing. Toen was daar in de 89ste minuut Rigters, met de omhaal uit het niets."

Nadat Rigters Jong Oranje een minuut voor tijd in leven had gehouden, bracht een verlenging vervolgens geen verandering meer in de score. Maduro: "Toen kwamen die 32 penalty’s. Normaal als je een penalty hebt gescoord, valt er druk van je af en denk je: ik ben klaar. Maar nu moesten we opnieuw. Het was zo raar om mee te maken; het was echt een soort achtbaan."

Zoals Maduro zelf aangeeft: de strafschoppenserie van Jong Oranje en Jong Engeland was er eentje om nooit meer te vergeten. Vaak genoeg leek er een beslissing te komen, maar daarop volgde haast steevast een misser. Als de uitblinkende Boy Waterman niet in de weg stond, waren het wel paal en lat die een rake strafschop voorkwamen.

Na maar liefst 31 penalty’s mocht Gianni Zuiverloon nogmaals aanleggen. Hij schoot de bal onhoudbaar de hoek in; Jong Oranje stond wederom in de finale van een EK.

De halve finale Jong Oranje - Jong Engeland uit 2007 zie je zondag om 13.15 uur op FOX Sports 1 

Finale

Zo spannend als de halve tegen Jong Engeland was, zo groot was het krachtsverschil tussen Jong Oranje en de leeftijdsgenoten van Servië. De Haan: “In de finale was gewoon alles onder controle. We speelden heel aardig en maakten mooie goals. Eigenlijk kon het niet kapot.”

Otman Bakkal, Babel en topscorer Rigters zetten de stand na een kleine 70 minuten spelen al op 3-0. Met name de openingstreffer van Bakkal was wonderschoon.

Een Servische tegentreffer gaf een enkeling weer hoop, maar die hoop vervloog zodra invaller Luigi Bruins de eindstand op 4-1 bepaalde. De treffer luidde het einde in van een prachtig voetbalverhaal, waarin hoofdrolspeler Foppe de Haan twee jaar lang van onschatbare waarde was voor de Nederlandse talenten.

De finale Jong Oranje - Jong Servië uit 2007 zie je zondag om 17.00 uur op FOX Sports 1

Royston Drenthe

Het EK 2007 werd het toernooi van de druistige Royston Drenthe. Een goed seizoen als linksback van Feyenoord werd door De Haan beloond met een plaats in zijn EK-selectie. De Haan schoof Drenthe echter wel een linie naar voren en dat bleek uiteindelijk een gouden zet. Geen enkele tegenstander kreeg grip op de onvermoeibare Drenthe, die elke wedstrijd de gehele linkerflank bestreek. 

Zijn goede spel leverde Drenthe niet alleen de award voor speler van het toernooi op, ook maakte hij een droomtransfer naar Real Madrid, dat zo'n vijftien miljoen euro voor hem neertelde.

Helaas voor Drenthe betekende het EK van 2007 direct het hoogtepunt uit zijn carrière, want na een weinig succesvolle periode in Madrid, ging zijn profcarrière via Hércules Alicante, Everton, ALania Vladikavkaz, Reading, Sheffield Wednesday, Kayseri Erciyesspor, Baniyas, Sparta en nu als speler van tweededivisionist Kozakken Boys als een nachtkaars uit. (FOX Sports)