Rumble in the Jungle
Rumble in the Jungle - © ANP

'Rumble in the Jungle' en 'Thrilla in Manilla' afsluiters Muhammad Ali-week

4 april 2020
Als je het over boksen hebt, dan denk je meteen aan Muhammad Ali. Het fenomeen uit Louisville verovert in zijn glansrijke carrière niet alleen de wereldtitel, maar ook de harten van fans over de hele wereld.

Wereldkampioen Ali weigert in 1967 militaire dienst te doen in Vietnam. Zijn titel wordt afgepakt en de bokser mag niet meer zijn sport beoefenen. Drie jaar later keert Ali terug en krijgt hij na twee overwinningen op rij de kans om zijn wereldtitel te heroveren.

Dat lukt niet. Joe Frazier is in Madison Square Garden te sterk. Ali herpakt zich en wint in 1974 de rematch van Frazier, maar die was zijn titel op dat moment al kwijtgeraakt.

Rumble in the Jungle

Ondertussen is George Foreman bezig aan een indrukwekkende reeks en is hij dat jaar de kampioen in het zwaargewicht. Een gevecht tussen de twee wordt gerealiseerd op een bijzondere locatie. In Kinshasa, Zaïre vechten Foreman en Ali om de wereldtitel in het zwaargewicht.

Het gevecht krijgt de naam Rumble in the Jungle en zal er voor zorgen dat Foreman en Ali wereldiconen worden. Op 30 oktober 1974 zijn meer dan 1 miljard mensen getuige van een dominante Muhammed Ali die zijn titel herovert door Foreman in de achtste ronde knock-out te slaan.

Thrilla in Manilla

Een jaar later volgt er een derde en laatste partij met rivaal Frazier. Ook op een bijzonder locatie, namelijk op de Filipijnen. Het Philippine Coliseum is het decor voor de Thrilla in Manila. Net als een jaar eerder zijn ook nu meer dan een miljard kijkers getuige van iets unieks.

Muhammad Ali laat wederom de wereld zien waarom hij misschien wel de beste bokser aller tijden is. Frazier kan weinig inbrengen in het gevecht en verliest uiteindelijk door middel van een technische knock-out, als de handdoek in de ring wordt gegooid.

Het gevecht in Zaïre en de Filipijnen heeft Ali groter gemaakt dan dat hij al was. In 1984 maakte hij bekend dat hij de ziekte van Parkinson heeft en gaat het sindsdien bergafwaarts met zijn gezondheid. Vier jaar geleden overleed Muhammed Ali op 74-jarige leeftijd.

‘Rumble in the Jungle: Ali vs Foreman’ zie je zaterdag vanaf 22.00 op FOX Sports 1

‘Thrilla in Manila: Ali vs Frazier III’ zie je zaterdag vanaf 22.50 op FOX Sports 1

Gerelateerd