In het seizoen 2003/’04: Nkufo, van clubhopper naar clubtopscorer

In het seizoen 2003/’04: Nkufo, van clubhopper naar clubtopscorer

4 april 2020
In de serie ‘In het seizoen…’ blikken we terug op memorabele prestaties uit het verleden. Vandaag kijken we terug naar hoe clubhopper Blaise Nkufo tijdens zijn debuutjaar bij FC Twente een thuis vond en zijn eerste stappen zette richting eeuwige roem in Enschede.

Nkufo kreeg gedurende het grootste deel van zijn carrière amper de tijd om zijn verhuisdozen uit te pakken. De in voormalig Zaïre geboren Zwitser wisselde tijdens de eerste tien jaar van zijn carrière maar liefst elf keer van club. Bij Twente zou hij echter zeven jaar bivakkeren, lang genoeg om zich tot clubtopscorer aller tijden te kronen en zelfs een standbeeld te verdienen.

Grillig

Tien jaar voor zijn komst naar Enschede maakte Nkufo al zijn debuut als profvoetballer voor FC Lausanne-Sport, in het land waar op hij zevenjarige leeftijd arriveerde. Hij versleet vervolgens een reeks clubs in de Zwitserse Nationalliga A en Nationalliga B, werd met Al-Arabi kampioen van Qatar en dook op in de 2. Bundesliga bij FSV Mainz 05 in de winter van 2001. Met twintig treffers in anderhalf jaar tijd wekte hij daar de interesse van Hannover 96, maar op het hoogste niveau in Duitsland wist hij in negen wedstrijden het net niet te vinden.

Op zachtst gezegd was de toen 28-jarige Nkufo na deze grillige loopbaan wellicht niet de meest logische optie voor Twente als nieuwe spits. De ploeg van trainer René Vandereycken zat echter omhoog, nadat eerste keus Arco Jochemsen tijdens de voorbereiding op het seizoen 2003/’04 een zware knieblessure had opgelopen. Met een huurperiode van een jaar konden de Tukkers zich bovendien niet echt een buil vallen aan de relatief onbekende aanvaller.

Klasse

De eerste maanden van Nkufo in Enschede waren met drie goals en een rode kaart nog niet om over naar huis te schrijven, maar tijdens de slotweken van 2003 toonde hij zijn klasse. De twee treffers tegen ADO Den Haag zorgden misschien nog niet voor uitzinnige taferelen in Twente, maar zijn oogst in de laatste twee speelronden voor de winterstop deed dat wel. In acht dagen tijd loodste hij de ploeg met vier doelpunten naar zeges op de latere nummer 3 Feyenoord (4-2) en kampioen Ajax (2-0).

Mede door deze prestaties tegen de topclubs besloot Twente in april de koopoptie te lichten en het verblijf van Nkufo voor circa 600.000 euro permanent te maken. Een koopje, zo bleek achteraf. Niet alleen werd hij in zijn debuutjaar met veertien doelpunten clubtopscorer, in de vijf volgende jaargangen was deze eer eveneens voor hem weggelegd. Alleen in zijn laatste seizoen – het kampioensjaar 2009/’10 – moest hij de nieuwe ster Bryan Ruiz voor zich dulden in de clubstatistieken.

Record

Nkufo zou in zijn laatste jaar in Enschede nog wel een fraaie mijlpaal bereiken. In augustus 2009 maakte hij tegen ADO Den Haag zijn 104de treffer namens Twente, waarmee hij clubicoon Jan Jeuring als topscorer aller tijden passeerde. Met de twaalf goals uit zijn slotseizoen besloot hij zijn Twente-jaren met een doelpuntentotaal van 114 uit 223 competitiewedstrijden.

Enkele maanden later kwam bij zijn afscheid het ultieme blijk van waardering. Na een inzamelingsactie van de supporters kreeg Nkufo tijdens de open dag in juli een standbeeld bij de hoofdingang van het stadion. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 sc Heerenveen 3 9 5
2 FC Twente 3 7 4
3 Ajax 3 7 4
4 Vitesse 3 7 3
5 PSV 2 6 3
6 Feyenoord 2 4 2
7 PEC Zwolle 3 4 2
8 VVV-Venlo 3 4 1
9 Willem II 2 3 2
10 Heracles Almelo 2 3 -2
11 FC Groningen 3 3 -3
12 AZ 2 2 0
13 FC Utrecht 1 1 0
14 Fortuna Sittard 3 1 -4
15 FC Emmen 2 0 -3
16 ADO Den Haag 2 0 -3
17 RKC Waalwijk 2 0 -4
18 Sparta Rotterdam 3 0 -7