In het seizoen: ADO Den Haag gaat Europa in

In het seizoen 2010/'11: ADO gaat Europa in na thriller in Groningen

7 april 2020
In de serie ‘In het seizoen…’ blikken we terug op memorabele prestaties uit het verleden. Vandaag nemen we het seizoen 2010/’11 van ADO Den Haag onder de loep. Over hoe een ploeg met de beste eindrangschikking sinds 1972/’73 bijna van alles naar niets ging: dit is de reis van Den Haag, via Groningen, naar Cyprus.

Vanaf speelronde 3 in de Eredivisie was het duidelijk: ADO beschikte over een dodelijk aanvalstrio, bestaande uit RSC Anderlecht-huurling Dmitri Bulykin, AS Trencin-huurling Frantisek Kubik en jeugdexponent Wesley Verhoek. Met name Bulykin (21 treffers, 6 assists) en Verhoek (7 treffers, 16 assists) bleken een uiterst effectief duo te zijn voor de Haagse club. Toch was ook Kubik betrokken bij dertien treffers in het gehele seizoen.

'Prachtige teamprestatie met toptrainer'

Als Verhoek een wedstrijd gaat kijken bij ADO, dan hebben mensen het er nog steeds wel eens over. "Wat staat mij het meest bij? Dat het een prachtige teamprestatie was. Dat het geen individuele prestatie van mij was. Of van Bulykin, of Lex Immers of Kubik. Nee het was echt een teamprestatie. Met een toptrainer: Van den Brom, die uiteindelijk de absolute captain was van het team."

Dat trainer John van den Brom de motor flink aan het draaien had gekregen, werd eens te meer duidelijk op bezoek bij de grote rivaal Ajax. Het vooraf kansloos geachte ADO won dankzij een treffer van Verhoek met 0-1 in Amsterdam. Voor het eerst sinds het seizoen 1986/’87 boekte ADO een competitiezege op Ajax.

Ook het thuisduel met de Amsterdammers werd verrassend gewonnen, dankzij een late treffer van verdediger Timothy Derijck. Zes punten uit twee wedstrijden tegen Ajax; men kon in Den Haag zijn geluk niet op.

Niet alleen tegen Ajax, maar ook tegen PSV boekte ADO goede resultaten. Derijck en Kubik waren belangrijk in de thuiswedstrijd (2-2), uit was het wederom Verhoek die een topper besliste, zij het in de allerlaatste minuut.

Zilveren Schoen

In het elftal van ADO was Verhoek een belangrijke pion op de rechtsbuitenpositie en speelde hij misschien wel het beste seizoen uit zijn carrière. "Als je puur naar de prestatie kijkt wel, qua cijfers die ik draaide, en uiteindelijk met de Zilveren Schoen die ik won. Volgens mij had Theo Janssen toen de Gouden Schoen. Dus het was wel een heel mooi seizoen."

Hoewel de laatste vier Eredivisie-wedstrijden vrij kansloos verloren gingen – onder meer FC Groningen was met 2-4 te sterk –, eindigde ADO het seizoen als zevende en dat betekende: play-offs. Samen met Groningen, Heracles Almelo en Roda JC mocht ADO gaan uitmaken wie er een ticket voor de Europa League-voorronde in handen kreeg. De eerste horde voor de club uit de Hofstad was Roda. De Limburgers verloren vrij kansloos met 6-3 over twee wedstrijden en dat betekende dat ADO het in de finale mocht gaan opnemen tegen Groningen.

Van alles naar bijna niets

Het heenduel werd afgewerkt in Den Haag. De thuisploeg leek na 90 minuten verzekerd van een Europa League-ticket, want De Trots van het Noorden werd met maar liefst 5-1 van het veld gespeeld. Maar toen was daar de return in de Euroborg.

FC Groningen begon in eigen stadion aan een schier onmogelijke opdracht: een 5-1 achterstand ongedaan maken. Na 45 minuten spelen zal er geen Groninger lekker van zijn thee hebben genoten, want met een 1-1 ruststand was het uitzicht op Europees voetbal nog altijd zeer mistig. Een kwartier na rust zag de wereld er in Groningen toch ineens heel anders uit, want Virgil van Dijk (2x) en Leandro Bacuna hadden de stand plotseling naar 4-1 getild. Lang leek Groningen op een haartje na de comeback te volmaken, maar toen was daar Mitchell Piqué, die een inzet met zijn hand van de lijn haalde. De verdediger kreeg rood en de thuisploeg kreeg een strafschop. Tim Matavz schoot zijn tweede van de middag onberispelijk binnen en dwong zodoende een verlenging af.

Wonder boven wonder hield ADO met tien man stand in het resterend half uur. Strafschoppen moesten vervolgens gaan bepalen welke club de koffers mocht gaan pakken. Net als in de reguliere speeltijd, was het Matavz die een beslissende strafschop nam, want de Sloveen schoot de bal op de lat. Het geluid van de trillende lat luidde het begin van een Europees avontuur in; ADO balanceerde op een dun koord, maar bleef uiteindelijk staan.

'Alle emotie kwam  samen'

De play-offs tegen FC Groningen waren het absolute klapstuk op het seizoen van ADO. "Dat we het daar zo weggaven... Handsbal van Piqué, penalty tegen. Met tien man de verlenging in. Toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken: luister, dit gaan we echt niet weggeven. Dat mag niet", zo kijkt Verhoek terug op de krankzinnige finale.

"Voor het verhaal van het jaar was het de mooiste anti-climax die je kon bedenken. Normaal gesproken zou het een formaliteit zijn met een 5-1 voorsprong.  Alle emotie van dat jaar kwam toen samen."

Virgil van Dijk

Toenmalig Groningen-verdediger Virgil van Dijk zag ondanks een sterk optreden met twee goals een Europees ticket aan zich voorbijgaan. "Ik vind het zo mooi hoe hij zich heeft ontwikkeld. Tot gewoon de absoluut beste verdediger van de wereld. Maar heb ik dat toen gezien? Nee. Zeker niet."

 

Maar hoe liep het Europese avontuur af?

Met zo goed als hetzelfde elftal ging ADO onder leiding van de nieuwe trainer Maurice Steijn enkele maanden later Europa in, met Litouwen als bestemming. Op bezoek bij FK Tauras werd dankzij twee treffers van Immers en een eigen doelpunt met 2-3 gezegevierd. Ook thuis was ADO te sterk voor de Litouwenaren; in Den Haag zorgden Jens Toornstra en Tjaronn Chery voor een 2-0 zege.

De volgende tegenstander was er een van een ander kaliber: Omonia Nicosia. De twintigvoudig kampioen van Cyprus speelde zo goed als elk seizoen Europees voetbal en vormde dus een zware tegenstander voor ADO. Helaas voor Steijn en consorten werd het krachtsverschil op Cyprus pijnlijk in de score uitgedrukt: 3-0. Thuis won ADO weliswaar met 1-0 dankzij een treffer van Derijck, die kort daarna naar PSV zou vertrekken. De overwinning op Tauras was het einde van een historische Europese campagne, die ijzersterk begon in Den Haag, bijna de mist in ging in Groningen, maar toch glansrijk eindigde in eigen huis. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 25 56 45
2 AZ 25 56 37
3 Feyenoord 25 50 15
4 PSV 26 49 26
5 Willem II 26 44 3
6 FC Utrecht 25 41 16
7 Vitesse 26 41 10
8 Heracles Almelo 26 36 6
9 FC Groningen 26 35 1
10 sc Heerenveen 26 33 0
11 Sparta Rotterdam 26 33 -4
12 FC Emmen 26 32 -13
13 VVV-Venlo 26 28 -27
14 FC Twente 26 27 -12
15 PEC Zwolle 26 26 -18
16 Fortuna Sittard 26 26 -23
17 ADO Den Haag 26 19 -29
18 RKC Waalwijk 26 15 -33