Alexander Östlund in duel met Youssouf Hersi
Alexander Östlund in duel met Youssouf Hersi - © Pro Shots

Vergeten Voetballers: Alexander Östlund

13 april 2020
Wie benieuwd is hoe het Alexander Östlund vergaat, zal hem niet zomaar op Instagram kunnen vinden. De voormalige Feyenoorder gaat namelijk tegenwoordig door het leven als Alexander Mezan.

Met zijn viking-achtige verschijning zal Östlund door Het Legioen herinnerd worden als een vreemde eend in de bijt. Eentje die meer indruk maakte met zijn uiterlijke vertoning dan met zijn kwaliteiten op het veld. Lang haar, een baard, kousen op de enkels. Östlund deed in ieder geval niet zijn best om niet op te vallen.

Slechts één jaar was hij in Rotterdam-Zuid te aanschouwen. Op 26-jarige leeftijd kwam Östlund in januari 2005 over van Hammarby uit zijn vaderland Zweden. "Met Alex erbij kan ons niets gebeuren, dat gevoel moeten mijn teamgenoten krijgen", sprak Östlund indertijd ambitieus tegenover VI.

Cultheldvoorkomen 

De robuuste Scandinaviër nam rugnummer 2 over van de naar Zuid-Korea teruggekeerde Song Chong-gug en speelde in totaal 33 Eredivisie-duels voor Feyenoord. De harten van de fans stal hij ondanks zijn 'cultheldvoorkomen' nooit in De Kuip.  

Voor de supporters stond Östlund vooral symbool voor het falende aankoopbeleid van Feyenoord in die tijd. Een jaar na zijn komst, kwam er op de voorlaatste dag van de winterse transferwindow een einde aan het Nederlandse avontuur van de inmiddels 41-jarige ex-verdediger.

Jezus 

Anderhalf jaar speelt hij voor Southampton in de Championship, waar hij door de fans vanwege zijn uiterlijk 'Jezus' wordt genoemd, alvorens zijn carrière op 31-jarige leeftijd al af te sluiten bij het Deense Esbjerg fB. 

Het profsport-DNA heeft Östlund doorgegeven. Zijn dochter Nelly Mezan (17) geldt als aanstormend tennistalent. Onlangs nog stapte hij in het huwelijksbootje met geliefde Alexandra. (FOX Sports)